Връзки за достъпност

Извънредни новини

Bellingcat идентифицира проруски сепаратисти като заподозрени за свалянето на MH17


Останките от сваления на 17 юли 2014 г. пътнически самолет от полет MH17 на Малайзийските авиолинии
Останките от сваления на 17 юли 2014 г. пътнически самолет от полет MH17 на Малайзийските авиолинии

Разследващият сайт Bellingcat оповести данни за нови заподозрени за свалянето на малайзийския самолет от полет MH17, който падна в източната част на Украйна през 2014 г. При катастрофата загинаха всички 298 души на борда му.

Екипът на сайта публикува своите разкрития в доклад броени часове преди изявлението на холандските прокурори от съвместния международен екип за разследване (JIT), се което се очаква официално да бъдат идентифицирани поне четирима заподозрени, които да получат и обвинения.

Данните на Bellingcat засягат няколко лица в три групи, подчинени на самоопределилото се Министерство на отбраната на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецкия регион на Украйна.

Въпросните групи включват т.нар. „ГРУ ДНР“, военната разузнавателна служба на донецките сепаратисти, водена от бившия руски офицер Сергей „Хмурий“ Дубински в момента, когато бе свален МH17. Сред тях попадат още батальонът „Восток“, предвождан от украинеца Александър Ходаковский, както и групата „Безлер“ с ръководител украинецът Игор Безлер.

Част от заподозрените от официалното международно разследване
Част от заподозрените от официалното международно разследване

Идентифицираните от Bellingcat заподозрени са предимно подкрепяни от Русия сепаратистки бойци, за които екипът на изданието твърди, че са „пряко отговорни за погрешното прихващане на MH17 като цел, както и разполагането на ракетната установка „Бук“, с която е свален малайзийският самолет“.

Някои от украинците, посочени с техните имена и прозвища, включват: Леонид „Крот“ Харченко, Оле „Гюрза“ и „Халиф“ Пулатов, Едуард „Рязан“ Хилазов, Олег „Змей“ Шарпов, Сергей „Ботсман“ Поваляев, Валерий „Наемник“ Стелмах, Игор „Миньор” Украйнец и Александър „Санич“ Семьонов.

„Всички тези мъже, с изключение на Хилазов (за когото се предполага, че е убит на 27 юли 2015 г.) и Поваляев (мъртъв от 6 януари 2016 г.), са все още живи и пребивават или в Русия, или в окупирани територии в Украйна“, твърди Bellingcat в изявление, придружаващо новия доклад.

По-рано на 19 юни, холандската телевизионна мрежа NOS съобщи, че четиримата заподозрени, които вероятно ще бъдат идентифицирани от съвместния екип за разследване, са Мучкаев, Дубински, Олег Пулатов и украинецът Иван Бежизков.

Част от заподозрените от официалното международно разследване
Част от заподозрените от официалното международно разследване

​Сайтът Bellingcat, който започна да събира и анализира данни от публични източници непосредствено след свалянето на MH17, по-рано идентифицира няколко души, за които твърди, че са участвали в обстрелването на самолета. Сред тях е Сергей Дубински, отговарял за транспортирането на ракетната установка „Бук“.

Миналата година екипът на изданието посочи и друг предполагаем заподозрян – Олег Иванников, руски офицер от ГРУ, известен с прозвището „Орион“, който е действал тайно по това време в района на контролирания от сепаратисти Луганск.

По-късно в сряда се очаква холандските разследващи да обявят последните известни доказателства за свалянето на пътническия самолет.

В интервю за Интерфакс-Украйна украинският зам.-министър на външните работи Олена Зеркал заяви преди ден, че „имената ще бъдат обявени. Ще бъдат повдигнати обвинения. След това, наказателният съд в Схипхол (Холандия) ще започне да разглежда казуса“.

Холандските прокурори също заявиха, че следващата им стъпка ще бъде да идентифицират отделни заподозрени и след това да се опитат да ги изправят пред съда.

Проруски сепаратист държи детска кукла, намерена сред останките от MH17
Проруски сепаратист държи детска кукла, намерена сред останките от MH17

Първоначално екипът, разследващ трагедията, обяви през 2016 г., че ракетната установка „Бук“ е дошла от Русия. През май 2018 г. обаче от JIT уточниха, че руската 53-та противовъздушна ракетна бригада е транспортирала установката през 2014 г. от друга част на Украйна.

Москва анексира Кримския полуостров през март 2014 г. и подкрепи сепаратистите, които контролират части от източните украински райони Донецк и Луганск. В последвалия военен конфликт досега са убити около 13 000 души. Малайзийският самолет бе свален именно зоната с активни военни действия.

Русия отрича участието в трагедията. Тя обвинява Украйна и Централното разузнавателно управление на САЩ за свалянето на пътническия самолет. Самолетът от полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур бе взривен в небето на 17 юли 2014 г. Екипът разследващ свалянето му, се състои от пролкурори от Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG