Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима руснаци и украинец са обвинени за взривения малайзийски самолет


Холандският главен прокурор Фред Вестербеке представя резултатите от международното разследване
Холандският главен прокурор Фред Вестербеке представя резултатите от международното разследване

Холандската прокуратура ще изправи пред съда трима руснаци и един украинец за сваления през 2014 г. в източната част на Украйна пътнически самолет от полет MH17, обявиха в сряда от международния съвместен екип за разследване (JIT).

Според доказателствата, представени от холандския главен прокурор Фред Вестербеке, в случая е засечена пряка връзка между Русия и проруските сепаратисти, четирима от които ще бъдат официално обвинени и издирвани за обстрела на самолета.

В подкрепа на това твърдение по време на пресконференцията бяха възпроизведени записи от телефонни разговори на четиримата, в които те обсъждат самолетния инцидент.

„Днес ще изпратим международни заповеди за арест за четиримата заподозрени, които ще преследваме“, увери Вестербеке, пояснявайки, че по тази причина разследващите разкриват публично самоличностите им.

Става въпрос за руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и за украинеца Леонид Харченко. Част от тях бяха посочени като отговорни за свалянето на MH17 и от британския разследващ сайт Bellingcat малко преди официалното изявление на JIT.

JIT прожектира снимки на четиримата официално заподозрени
JIT прожектира снимки на четиримата официално заподозрени

По информация на международния разследващ екип към този момент четиримата заподозрени се намират на руска територия и затова до властите в Москва ще бъде отправено официално искане за екстрадиция. „Наказателният процес ще се осъществи, дори ако заподозрените изберат да не се явяват в съда“, уточни Вестербеке.

Междувременно Игор Гиркин, известен още и като Стрелков, категорично отрече обвиненията. „Не давам никакви коментари. Единственото, което мога да кажа е, че бунтовниците не са свалили Боинг“, заяви той пред Интерфакс.

Малайзийският пътнически самолет бе свален в източна Украйна на 17 юли 2014 г. с ракета земя-въздух от типа „Бук“. Първоначално разследващите смятаха, че установката е дошла от Русия, но впоследствие уточниха, че руската 53-та противовъздушна ракетна бригада я е транспортирала през 2014 г. от Украйна.

В международното разследване участваха прокурори от Холандия, Малайзия, Украйна, Австралия и Белгия. Преди да бъде взривен, самолетът от полет MH17 летеше от Амстердам до Куала Лумпур с 298 души на борда. Никой от тях не оцеля след падането на машината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG