Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подаде оставка


Петър Илиев
Петър Илиев

Изпълнителният директор на "Националната електрическа компания" (НЕК) Петър Илиев е подал оставка пред "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), съобщиха от държавното дружество без да уточняват какви са мотивите за решението му.

Няколко дни преди да се оттегли от поста си, Илиев възрази срещу новите цени на тока, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Недоволството си той обясни с убеждението, че определените от регулатора тарифи няма да покрият разходите на НЕК.

Само за първите три месеца от тази година държавната компания натрупа нови 72.7 млн. лева загуба, както и спад на приходите от продажба на електроенергия с близо 52% в сравнение с този период през миналата година, припомня „Медиапул“.

През последните седмици ръководството на НЕК стана обект на постоянни критики от страна на едрия бизнес заради високата цена на тока за фирмите на свободния пазар.

"Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция", заяви преди месец председателят на АИКБ Васил Велев от името на работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ.

Петър Илиев пое ръководния пост в НЕК през ноември 2014 г. Преди това той бе дългогодишен служител в компанията и неин зам.-директор преди да бъде отстранен от Екатерина Истаткова, назначена от правителството на Пламен Орешарски, а впоследствие отстранена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG