Връзки за достъпност

Извънредни новини

В България (само) 57% от хората вярват, че ваксините работят


84% от хората по света смятат, че ваксините са ефективни, а 79% вярват, че те са безопасни. Това сочат резултатите от първото глобално проучване на нагласите, проведено сред над 140 000 души от 140 държави.

В България този процент е по-нисък. 57% от запитаните мислят, че ваксините са ефективни, а 7% вярват, че не са. 40% смятат, че те са безопасни, докато на противоположната позиция са 15% от анкетираните.

Девет от десет родители в световен мащаб казват, че децата им са ваксинирани. У нас този процент е също висок – 96 на сто от анкетираните. Близо 6% от родителите по света признават, че не ваксинират децата си. Това значи над 188 млн родители по целия свят. Най-много са те в Китай, Австрия и Япония.

В повечето части на света доверието в ефективността и безопасността на имунизациите е свързано с доверието към медицинските специалисти и учените като цяло. В световен мащаб три четвърти от запитаните вярват на лекарите и на медицинските специалисти повече отколкото на всеки друг по въпроси, свързани със здравето. У нас 66% от хората имат високо или средно доверие на медицинските специалисти, а 20% не им вярват.

Гражданите на развитите страни имат най-ниско доверие във ваксините, показва проучването. Една пета от хората в Европа не вярват или не са убедени в безопасността и ефективността на имунизациите. В Източна Европа (17%) този процент е по-нисък, отколокото в Западна (22%). На първо място по този показател е Франция, където 33% от анкетираните не са съгласни, че ваксините са безопасни, а 10% не смтат, че е важно децата да бъдат имунизирани.

Най-високо е доверието във ваксините в Бангладеш и Руанда, където почти всички анкетирани смятат, че те са ефективни, безопасни и важни за децата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG