Връзки за достъпност

Извънредни новини

49% от българите не вярват на неправителствени организации


Неправителствени и благотворителни организации помагат на хиляди хора по света с храна и други стоки от първа необходимост

52% от хората по света вярват на неправителствени и благотворителни организации, разкриват данните от първото проведено проучване на общественото мнение по този въпрос в световен мащаб. 32% от анкетираните обаче не се доверяват на такива организации.

България е на последно място от всички 140 страни, в които е проведено проучването, по доверие в неправителствени и благотворителни организации. 49% от анкетираните казват, че не им вярват, докато 24% им се доверяват. Останалите 26% заявяват, че нямат мнение. В Гърция 25% имат доверие, докато 60% категорично заявяват, че не вярват на такива организации.

Най-висок е делът на хората, които имат доверии на НПО в Малта (79%), Руанда (76%), Мавриций (75%) и Исландия (75%).

Данните по географски региони потвърждават, че най-голямо доверие в неправителствени и благотворителни организации имат хората в Австралия (61%), Северна Америка (60%) и Северна Европа (60%), а най-малко им вярват гражданите на страни в Източна Европа (37%), Централна Америка и Мексико (37%) и Западна Европа (46%).

Не се забелязват значителни разлики по отношение на доверието в НПО спрямо икономическото развитие на страните. В развиващите се държави повече граждани вярват на благотворителни организации (57%), отколкото в развитите (52%). Изследователите от „Галъп“ и „Уелкъм тръст“ отдават това на факта, че неправителствени организации играят ключова роля за снабдяване на хората в слаборазвити държави с храна и други стоки от първа необходимост, услуги и информация.

По-рано проучване, направено по поръчка на Институт Отворено общество и публикувано през март 2019, разкри, че неправителствените организации в България могат да разчитат на доверие и подкрепа за дейността си на около 1 милион и 200 хи­ляди пълнолетни граждани. От тях активните поддръжници са малко над 200 хиляди.

Според доклада най-голямо доверие в неправителствените организации имат младите хора на възраст между 18 и 29 години и тези завършили висше образование. НПО се ползват с по-голямо доверие в градо­вете, отколкото в селата, като доверието в НПО сред градското население е по-високо извън столицата и най-високо в областните градове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG