Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Глупости, не сме окупирали Донбас". Путин отговори на въпроси в телевизионна пряка линия


Владимир Путин
Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин определи като "глупости" твърденията, че страната му е окупирала части на Украйна. Това стана по време на традиционната ежегодна "Пряка линия" - телевизионно предаване, в което държавният глава отговаря на въпроси на публиката. В четвъртък Путин отговори на общо 81 въпроса, като остана в пряк ефир в продължение на 4 часа и 8 минути.

Срещите на Путин с публиката се ползват с популярност, но традиционно будят недоверие в спонтанността на зададените въпроси и в случайността на подбора на аудиторията. Това е 17-ата "Пряка линия", откакто Путин дойде на власт преди 18 години.

В четвъртък руският президент коментира и решението си да даде руски паспорти на жителите на анексираните от Русия територии на Украйна. "Има няколко закона, които улесняват придобиването на гражданство от украинци - не само от украинците, които живеят в Русия, но и от тези в други страни, включително Украйна”, каза той.

Източните украински региони са контролирани от проруските сепаратисти. В сблъсъците между подкрепяните от Русия бунтовници и украинските сили до момента са загинали около 10 хиляди души.

В разговора с президента в четвъртък хората задаваха въпроси за ниското заплащане, високите цени и различието в развитието на отделните райони. Путин обеща да подобри жизнения стандарт на руснаците.

"Кардинални промени в отношението на Запада към Русия няма да има дори ако Москва направи отстъпки и се съгласи да изпълни всички искания на опонентите", заяви още Путин.

“Дори ако напълно отстъпим от себе си и пренебрегнем нашите фундаментални национални интереси, ще има ли промени? Може би някакви външни сигнали ще има, но нищо няма да се промени кардинално”, каза той.

Санкциите на САЩ и Европейския съюз от 2014 г. насам са коствали на Русия към 50 милиарда долара, посочи Путин, но добави, че за страните от ЕС щетите от рестрикциите са още по-големи - 240 млрд. долара.

Държавният глава заяви, че санкциите дори са насърчили Русия да започне собствено производство на корабни двигатели и други ключови промишлени продукти и да развива селскостопанския си отрасъл, посочва Асошиейтед прес.

Руският президент определи западните санкции като опит за възпиране на нарастващата мощ на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG