Връзки за достъпност

Извънредни новини

Намаляването на субсидиите беше отложено заради напрежение в управляващата коалиция


Лидерът на НФСБ поиска спешен коалиционен съвет и обяви, че ГЕРБ е в коалиция с ДПС.
Лидерът на НФСБ поиска спешен коалиционен съвет и обяви, че ГЕРБ е в коалиция с ДПС.

Предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев отпадна от дневния ред на парламента. Законопроектът трябваше да бъде разгледан на второ четене в петък след като в четвъртък бе одобрен от бюджетната комисия.

Като причина за отлагането на гласуването беше посочена липсата на доклад от комисията. Намаляването на субсидията бе отложено след критики от коалиционния партньор на ГЕРБ – НФСБ. В четвъртък лидерът на партията Валери Симеонов заяви, че коалиционното споразумение е под въпрос, а в петък обвини ГЕРБ, че са влезли в коалиция с ДПС.

Предложените промени предвиждат още отпадане на лимита за дарения за партиите. Това бе предложение на ДПС и бе прието от ГЕРБ след среща между двете формации. Това предизвика недоволството на коалиционните патрньори на ГЕРБ. „ГЕРБ пред очите на цялото общество влезе в коалиране с ДПС. Нека ГЕРБ да реши кой иска да й бъде партньор“, каза Симеонов.

В ефира на БНТ той заяви, че НФСБ и ВМРО са провели среща в четвъртък и са се обединили около позицията, че решението за намаляването на партийните субсидии трябва да бъде спряно или поне отложено. „Намаляването на партийните субсидии ще ликвидира малките политически играчи“, коментира той.

Симеонов настоя и за коалиционен съвет след завръщането на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от Брюксел. По думите на министър-председателя такъв ще се проведе във вторник.

„Поднесохме извинение на коалиционните ни партньори, защото нашите парламентаристи бяха длъжни да се срещнат с тях, с „Воля“, с ДПС и да кажат за нашето становище, което е съобразено с референдума и над 2,5 милиона души. Не го направиха. Правилно реагираха „Обединените патриоти“, коментира Борисов от Брюксел.

По-късно депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че заедно с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски ще изпрати писмо до премиера Борисов и до финансовия министър Владислав Горанов, в което партията изразява несъгласието си с отлагането на разглеждането на промените в Закона за бюджета, внесени след консултациии между ГЕРБ и ДПС.

"В писмото си казваме, че ние отказваме да повярваме, че грижата за българските деца може да е извън обхвата на този закон, и призоваваме да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, в ущърб на българската наука, култура и образование", каза Йордан Цонев като визираше освен промените във финансирането на партиите и предложенията за намален ДДС върху хляба, книгите и безплатни детски градини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG