Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ се съгласи с ДПС бизнесът да финансира партиите


Пеевски за пореден път се появи в парламента след евровота, за да презентира с Карадайъ договорката с ГЕРБ
Пеевски за пореден път се появи в парламента след евровота, за да презентира с Карадайъ договорката с ГЕРБ

ГЕРБ и ДПС се обединиха около идеята, лансирана наскоро от депутата, бизнесмен и издател Делян Пеевски – да се даде възможност бизнесът открито да финансира партиите. Това стана ясно от изявление на председателя на Движението Мустафа Карадайъ.

Управляващите обаче държат субсидията да бъде намалена от 11 на 1 лев за всеки действителен глас, докато Пеевски и съпартийците му предлагат „американски тип“ – 0 лева при открито финансиране от бизнесмени.

Двете политически сили са единодушни, че наред с тази промяна трябва да се създаде и фонд за изграждане на детски градини, в който да бъдат внесени спестени от партиите средства. Тази идея също бе предложена от Пеевски, като по думите му новите заведения за деца трябва да са безплатни.

От ДПС вече са внесли поправката си за субсидия от 0 лева между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет. Идеята бизнесът да може официално да финансира партиите пък се предлага като промяна в Закона за политическите партии.„И ГЕРБ са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си“, посочи Карадайъ, придружен от самия Пеевски, който започна много по-често да посещава парламента след европейските избори.

Партиите по някакъв начин ще финансират дейността си

„Партиите по някакъв начин ще финансират дейността си. Нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно нашето предложение – все пак да има публичност при финансирането на партиите и да се знае от кои юридически и физически лица се получават дарения“, обясни Карадайъ.

По отношение на фонда за детски градини, той се присъедини към предложението на премиера Бойко Борисов между половин и един милиард лева да бъдат внесени в него от спестяванията на партиите, а останалата част – с постановление на Министерския съвет.

Малко след изялвението на лидера на ДПС, председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова добави, че въприемайки финансирането на партиите „от американски тип“ ще им се даде възможност да ползват безплатни офиси. Към момента формациите плащат наем на общините за ползваните от тях помещения. По на Стояна субсидията от 1 лев на глас пък би могла да поеме разходите за персонал в тези офиси.

„Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии“, каза още Стоянова, признавайки, че „има всякакъв риск“ от зависимост на политическите сили от едрия бизнес.

Просто даваме възможност сега на юридически лица да го правят официално

Репликирана дали хората, гласували за намаляване на партийната субсидия на референдума през 2016 г., биха се съгласили на този тип финансиране, депутатката от ГЕРБ отвърна: „Няма как по друг начин политическите партии да съществуват въобще в правния мир, с единствено и само субсидията от 1 лв. То и досега има възможности за финансиране на политическите партии, просто даваме възможност сега на юридически лица да го правят официално”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG