Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП се разсея. Вече не иска да ограничава правомощията на главния прокурор


Председателят на БСП Корнелия Нинова
Председателят на БСП Корнелия Нинова

Колко твърдо в БСП държат на думата си? Това е въпрос, който често се задава около левицата. Най-актуалният пример за отрицателен отговор на питането е подадената и после оттеглена оставка на партийния лидер Корнелия Нинова.

В последните дни обаче има и друга илюстрация на „разсейването“, присъщо за „Позитано 20".

Три седмици не стигат

Три парламентарни седмици се оказаха недостатъчни на БСП, за да внесe законови поправки, ограничаващи правомощията на главния прокурор.

Темата бе подета от лидера на социалистите Корнелия Нинова седмица преди евровота. Тогава тя обяви, че социалистите ще настояват актовете на ръководителя на обвинението да подлежат на съдебен контрол.

Мотивът на Нинова бе, че “доверието в прокуратурата е много ниско и в обществото липсва чувството за справедливост”.

След загубата на евровота БСП се върна в Народното събрание и обяви, че ще внесе въпросните законови текстове.

Оттогава насам партията забрави за забележките си към работата на държавното обвинение. Забравена се оказа и другата тема, свързана с правосъдието: отново преди изборите социалистите обявиха, че ще работят за избора на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Три седмици по-късно обаче никой от левицата не е предложил някакви законови поправки. Темите дори изобщо не са споменавани публично.

Защо? Версиите:

Според неофициална информация на Свободна Европа има няколко причини за това. „Първата и основна е, че си имахме достатъчно вътрешни проблеми, за да се занимаваме с държавните“, обясняват от ръководството. Друго обяснение е, че непосредствено преди изборите БСП са искали да ползват всички теми, на всички опозиционни формации.

"От ВМРО взехме "джендърите", от "Демократична България" - темата с правосъдието“, шегуват се на "Позитано". Целта е била привличане на максимално количество опозиционно настроени избиратели. „Сега, след изборите, вече няма за какво да ги привличаме“, признават от БСП.

На този етап социалистите не възнамерявали да се месят по темата „правомощията на главния прокурор“, въпреки че темата отново бе повдигната след критиките на Съвета на Европа за законовите промени, предложени от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

От „Позитано 20“ твърдят, че някога можело да внесат поправки, но към момента това изобщо не била приоритетна тема. Въпреки че преди по-малко от месец бе обявена именно като такава.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG