Връзки за достъпност

Извънредни новини

Председателят на парламента на Грузия подаде оставка след масови протести


Иракли Кобахидзе беше на посещение в България преди седмица
Иракли Кобахидзе беше на посещение в България преди седмица

Председателят на парламента на Грузия подаде оставка след като реч на руски депутат предизвика масови протести. Оставката на Иракли Кобахидзе беше поискана от опозицията и протестиращите. Изявлението на председателя на парламента беше прочетено от кмета на Тбилиси и негов съпартиец. Самият Кобахидзе присъства, но не взе думата и не отговори на въпроси.

В четвъртък хиляди грузински граждани излязоха по улиците на столицата Тбилиси заради реч, произнесена на руски език от депутата в руската Дума Сергей Гаврилов. По време на заседание на Междупарламентарната асамблея по православие, проведено в парламента в Тбилиси, Гаврилов е застанал на мястото на председателя на парламента и се е обърнал към присъстващите на руски език.

Това разгневи грузинската опозиция и гражданите. Руското влияние в Грузия е чувствителен въпрос след войната между двете държави през 2008 г. и отделянето на Южна Осетия и Абхазия. Москва се противопоставя на желанието на Тбилиси да си върне контрола върху двата анклава. Русия ги признава за независими държави и поддържа военно присъствие на теритирията им. Оттогава двете страни не поддържат дипломатически отношения. Грузия иска да се присъедини към НАТО и ЕС.

Управляващите в Грузия бяха обвинени, че не предприемат достатъчно действия срещу руското влияние. Освен оставката на председателя на парламента, простестиращите искат вътрешният министър и директорът на службите за сигурност да бъдат отстранени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира събитията в Грузия като "русофобска провокация". "Фактът, че се проведоха агресивни протести срещу руски граждани предизвиква сериозна загриженост", заяви той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG