Връзки за достъпност

Извънредни новини

250 хиляди в Прага поискаха оставката на премиера Бабиш


Протестите са най-многобройните от падането на комунизма преди близо 30 години
Протестите са най-многобройните от падането на комунизма преди близо 30 години

В неделя вечерта в Прага се проведе най-голямата антиправителствена демонстрация от падането на комунистическия режим преди близо 30 години. 250 хиляди излязоха по улиците на чешката столица, за да поискат оставката на премиера Андрей Бабиш. Той е уличен в злоупотреби с еврофондове.

Демонстрациите започнаха през април, когато разследващите препоръчаха повдигане на обвинения срещу чешкия премиер заради присвояване на 2 милиона евро.

На 18 април местната полиция препоръча Бабиш да бъде изправен на съд. Европейската комисия (ЕК) е заключила след проверка, че премиерът е в конфликт на интереси заради субсидиите, които получава неговият холдинг „Агроферт“.

Прага, 23 юни 2019 г.
Прага, 23 юни 2019 г.

Самият Бабиш отрича обвиненията и твърди, че те са "атака по чешката държава". Въпреки че е най-популярната в Чехия, неговата партия няма мнозинство в парламента и управлява с помощта на комунистите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG