Връзки за достъпност

Извънредни новини

Микулаш Минар, който започна чешката революция


Микулаш Минар
Микулаш Минар

През 2017 г. Микулаш Минар е бил поредният млад студент по теология и философия, който не се интересува от политика. Днес той е организаторът на най-големите протести в Чехия от 30 години насам. „Обичам да чета и да се разхождам по морето. Искам да живея в свободна страна“, казва Минар за себе си на сайта на основаната от него неправителствена организация „Милион моменти за демокрация“.

Неговият интерес към политиката започва през октомври 2017 г., когато получава имейл с обещанията на настоящия премиер, а тогава - кандидат за предстоящите избори на име Андрей Бабиш. Минар възприема това като „договор, който Бабиш сключва с гражданите на Чехия“ и решава да следи дали обещанията ще бъдат изпълнени. За целта основава „Милион моменти за демокрация“ и първоначално стартира с петиция, която предизвиква министър-председателя да обясни как спазва едно от своите предизборни обещания – че „ще подкрепя и развива демокрацията в Чехия“.

Това не е първият път, в който Минар чува за Андрей Бабиш. 26-годишният студент е от малкия град Воднани в южна Чехия. Преди 10 години настоящият министър-председател купува фабриката за птици в града и намалява значително заплатите на работещите там. „Работата, която до момента беше престижна, изведнъж стана много зле платена. Когато Бабиш декларира, че иска да ръководи държавата като фирма, разбрахме, че това е точно това, което ние не искаме“, казва Микулаш Минар в интервю за немската телевизия ZDF.

На организационна среща в пражки парк той казва, че просто иска „свестен премиер, който няма толкова много проблеми“ и обяснява, че е разтревожен от „склоността към авторитарно управление, която Бабиш проявява“. Минар и останалите организатори на протестите основно разчитат на социалните медии, за да достигат до хората. Те се притесняват, че Бабиш може да окаже влияние на изпълнителната власт, за да предотврати повдигането на обвинения срещу него, обяснява Минар пред ZDF.

В момента Минар е прекъснал следването си и влага цялата си енергия в организирането на протестите. Казва, че често получава много обиди в социалните медии и като организатор му се налага да се бори срещу потока от лъжи и дезинформация. Дори е получил и смъртна заплаха. Нито едно от тези неща обаче не го възпира.

„Не може да се преструваме, че е нормално министър председателят на нашата страна да е човек с толкова много конфликти на интереси“, обявява Минар по време на неделния протест, пред повече от 200 000 души. „Искаме неговата оставка“, казва младежът от трибуната на същия площад, където през 1989 г. Кадифената революция събори комунистическия режим в Чехия.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG