Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПАСЕ позволи на Русия да възстанови членството си


След анексията на Крим през 2014 г. ПАСЕ лиши руските представители в организацията от право на глас
След анексията на Крим през 2014 г. ПАСЕ лиши руските представители в организацията от право на глас

Русия получи възможност да възстанови членството си в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Това стана след като делегатите гласуваха текст, който позволява на Москва да участва в работата на Асамблеята след 5-годишно прекъсване, съобщиха световните агенции.

Решението бележи първата отмяна на санкция, наложена на Русия след анексията на полуостров Крим през 2014 г.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., Асамблеята стана сцена на конфликти между нея и Украйна, а за да бъде наложена санкция на Москва, ПАСЕ лиши руската делегация от право на глас. В отговор Руската федерация спря да изплаща годишната си вноска в Съвета на Европа и поиска гаранции, че санкциите ще спрат, като дори заплаши, че ще напусне организацията, лишавайки по този начин гражданите си от достъп до Европейския съд по човешките права.

В резолюцията, гласувана от представителите на страните членки на Съвета на Европа, се казва, че „правата на членовете [на руската делегация] да гласуват, да се изказват и да бъдат представлявани в асамблеята и нейните органи не могат да бъдат преустановявани или отзовавани чрез оспорване или преразглеждане на пълномощията“.

Съвета на Европа е основната организация в Европа, свързана с правата на човека като в нея членуват общо 47 държави. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа не взима законово обвързващи решения, но отправя препоръки или иска отчетност от правителствата за зачитането на човешките права и демокрацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG