Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Казаха ни да бъдем с блузи с дълъг ръкав". Какво видя един екскурзиант в Чернобил


Чернобил, май 2019 г.
Чернобил, май 2019 г.

Наричат го черен туризъм - феноменът все повече хора да посещават места, асоциирани предимно със смъртта. Това са градове, села или сгради, които са били сцена на големи катаклизми или масови избивания: Помпей, унищожен от вулкана Везувий; концентрационният лагер в Аушвиц, където смъртта си са намерили милиони евреи; Чернобил - центърът на най-голямата ядрена катастрофа в човешката история. Често тези мрачни места са фон за селфита, които туристите споделят в социалните мрежи.

Когато Георги Гюзелов планира пътуването си до Украйна, нито Припят, нито атомната електроцентрала влизат в плановете му. В последния момент обаче той и приятелите му все пак решават да ги посетят. Срещу такса от 90 евро си осигуряват екскурзовод и програма, която включва обиколка в Чернобил и Припят и обяд в комунистическа столова, която се намирала на метри от четвърти реактор. Там преди време обядвали работниците от злополучната АЕЦ.

Георги Гюзелов
Георги Гюзелов

Тогава филмът все още не беше в апогея си. Когато купувахме билетите, беше излязъл само трейлърът. Разбрахме, че има организирани групи, които посещават Чернобил, но не беше някакъв приоритет”.

Призрачният град, "оглозган от крадци"

Георги разказва, че най-силно впечатление му е направил град Припят, където “всичко е спряло”. Намира се само на 3 километра от атомната централа. Когато през 1986 година се случва аварията в четвърти реактор, там живеят близо 50 хиляди души.

“Това сега е един град призрак. Още като влезеш през бариерата, виждаш едни огромни дървета, които скриват града. Няма и помен от живот там. Ако трябва да сравним усещането, подобно е на някои български градове и села. Бяхме предупредени да не влизаме в никоя сграда - от една страна заради опасност от пропадане, а от друга - заради висока радиация.”

Все пак Георги нарушава предупрежденията на екскурзовода и решава да надникне в едно от зданията. Това, което вижда, е различно от очакваното.

“Самите сгради бяха оглозгани, нямаше никакви мебели. Очаквах като вляза, да видя как времето е спряло след като са изселили хората. Не беше така. Оказа се, че влизат крадци.”

Водачите разказали на туристите, че крадци са изнесли всичко - дрехи, вещи и мебели, а след това ги продавали.

Припят, Май 2019 г.
Припят, Май 2019 г.

"Това е един успешен бизнес"

Туроператори от цял свят отбелязват засилен интерес към Чернобил след излъчването на сериала на HBO. Георги, който е на 24 години, споделя, че неговото поколение е добило по-пълна представа за случилото се преди 33 години именно от телевизионната продукция.

"Аз самият преди филма не знаех толкова много. Само знаех, че е имало такава трагедия. Някои мои приятели дори си мислеха, че Чернобил се намира някъде на японския полуостров."

В района около електроцентралата туристите имат право да се движдат само по обозначените места. Всеки получава по един уред, който измерва радиацията. "Накрая никой нищо не ни каза, дори не погледнаха уредите, само ги сложиха в някакви кашони за следващата група. Казаха ни да бъдем с блузи с дълъг ръкав. Там обаче имаше хора по потници и къси панталони", споделя Георги.

Разказва, че в град Чернобил, който е малко по-далеч от централата, дори има работещ хотел. Гостите му обаче не могат да го напускат без да бъдат придружени от гид.

Радарите на българските туроператори също са засекли високия интерес и предлагат екскурзии до Чернобил, но на цени, които надхвърлят 700 евро на човек, показва справка онлайн. Георги е платил не повече от 1000 лева, защото е решил да организира пътуването сам.

"Това е един много успешен бизнес. Преди години беше същото, когато навлязоха турските сериали, имаше вафли с лицата на героите. От всяко нещо се гледа как да се печели".

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG