Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ върна 5,6 млн. лева надвзети субсидии, БСП трябва да даде 4,3 млн. лева


Министърт на финансите Владислав Горанов
Министърт на финансите Владислав Горанов

Министерството на финансите (МФ) обяви във вторник размерите на надвзетите държавни субсидии, които партиите трябва да върнат в бюджета.

С най-много надвзети пари е ГЕРБ, който имат да връщат общо малко над 5 млн. и 600 хил. лева. От партията на премиера Бойко Борисов вече съобщиха, че са върнали дължимите пари в бюджета.

Следват опозиционните БСП и ДПС съответно с 4.3 и 1.6 млн. лева, Воля с 655 хил. лева, НФСБ с 542 хил., Атака с 539 хил. и ВМРО с 508 хил. лева.

От партиите, влизащи в 43-тото народно събрание пари ще трябва да връщат членовете на Реформаторският блок коалиция „България без цензура“ и коалиция АБВ.

Министерството на финансите определи срок до 31 декември 2020 г. партиите да върнат доброволно надвзетите средства. След това ще парите ще бъдат потърсени по съдебен път.

Това беше регламентирано с изменения в Закона за политическите партии, приети след като през май от „Шоуто на Слави“ разкриха, че партите са получавали 13,23 лв. на глас, вместо предвидените по закон 11 лв. Обяснението за това е, че между партиите с над 1% от гласовете на последните парламентарни избори, които имат право на субсидия, са разпределяни парите за гласовете на партиите, които не са прескочили бариерата.

Периодът, в който са получавани повече от предвидените средства, които ще трябва да се връщат, е между 26 май 2016 г. и 31 март 2019 г., т.е. пари ще връщат партии и коалиции получили над 1 % в изборите за 43-тия и 44-тия парламент, които са общо 39 на брой.

Както Свободна Европа вече писа съществува проблем с връщането на средствата, тъй като санкциите в приетия закон са ретроактивни, което е невъзможно, според конституцията. Според високопоставени лица от МФ, евентуално обжалване на постановлението за връщане на парите от страна на партиите, почти сигурно би довело до отсъждане в тяхна полза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG