Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рисунка вместо свастика. Как една американка заличава символите на омразата в София


“НАТО вън”, “Умрете прасета” или просто “Спасете планетата”. Добре дошли в София - градът, в който фасадите могат да говорят. От всяка улица, ъгъл, ограда или стълб в столицата висят призиви - понякога поезия, някаква друга форма на изкуство, лозунги или цели идеологии.
Не са необходими детективски умения, а само кратка разходка, която разкрива огромен брой свастики - символът на идеите на расизма и антисемитизма. Дори опитите на различни организации и на общината да изтрият емблемите на омразата от лицето на София не дават дълготрайни резултати.

Една американка, която живее в България, е намерила своя начин да отговори на този език. Твърде вероятно е да сте я виждали със спрей или почистващи препарати в ръка. Ако не може да изтрие пречупените кръстове, поставя отгоре други знаци с тиксо или самозалепващи се рисунки на приказни герои. Лоръл Змолек-Смит живее тук от 5 години, говори перфектен български и преподава в Американския колеж.

Тя трие свастиките от стените или залепва с тиксо нещо отгоре

“След като Тръмп беше избран за президент на родната ми страна, а фашизмът по целия свят беше във възход, бях разочарована, ядосана и донякъде уплашена”, разказва Лоръл през Свободна Европа. “В същото време виждах колко много свастики има навсякъде в София - на моята улица, в парка, по стените на училищата, дори на входа на магазина, в който пазарувам. Това ме дразнеше все повече и повече”.

Лоръл Змолек-Смит
Лоръл Змолек-Смит

Лоръл и нейни приятели, които подкрепят каузата ѝ, в продължение на седмици обикалят софийските улици и снимат как са изглеждали местата преди и след тяхната намеса.

“Не можем просто да гледаме това. Трябва да направим нещо”. Като учител и като постоянен жител на София имах усещането, че да рисувам по чужда собственост не е моя работа и може би не е редно, но реших, че да отговоря на тези символи на омразата, е по-важно”.

Едно от най-необичайните места, на които Лоръл е виждала свастика е на метри от детска градина. “Като учител и като майка не мога да приема децата да гледат тези символи и да ги приемат за нещо нормално”. Споделя, че за нея е важно да даде пример. “Възможно е да се открият отново, но поне съм намерила начин да отговоря на омразата и по този начин да я отхвърля”, казва Лоръл.

Свастиката преди Хитлер

Светът е обичал свастиката. Тя съществува много години преди Хитлер и неговите последователи да започнат да я използват като символ на своята идеология. На санскрит думата означава “благополучие” или “успех”. Фигурата символизира божественост и духовност в някои източни религии.

Днес свастиката е политическо послание на омразата и нищо друго

Може да бъде видяна върху храмове и къщи в Индия и Индонезия. Свастиката съпътства цялата история на човека. Изображения върху амулети от 10000 пр.н.е. са открити и в Европа. Символът придобива друга конотация през първата половина на 20 век, когато е приет за емблема на Националсоциалистическата германска работническа партия - партията на Хитлер.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG