Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО се подготвя за отбрана срещу руски ракети


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО подготвя варианти за отбрана срещу руски ракети със среден обсег, стана ясно от думите на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг след среща на министрите на отбраната на страните членки.

Организацията даде срок до 2 август на Русия да се върне към спазването на задъженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. В противен случай НАТО ще предприеме мерки, каза Столтенберг.

„Изборът пред Русия е прост: да се върне към спазването на задълженията си по договора за контрол над въоръжаването или да продължи безотговорното си и опасно поведение, като понесе цялата отговорност за провала на договора“, заяви генералнипт секретар на НАТО.

Той подчерта, че всички стъпки, предприети от Алианса, ще бъдат „премерени и отбранителни“ и заяви, че НАТО „няма намерение да разполага нови ядрени ракети в Европа“.

Русия обяви, че спира да се съобразява с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег в началото на февруари. Ден по-рано това направиха САЩ, след като обвиниха Москва, че не спазва задълженията си. НАТО обяви подкрепата си за решението на САЩ.

Организацията смята производството на ракетата 9M729, позната като SSC-8, за нарушение на договора, защото е с обсег над допустимите 500 км. „Тези ракети са способни да пренасят ядрени бойни глави. Те могат да достигнат европейски градове за минути и са трудни за засичане“, каза в сряда Столтенберг.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е сключен през 1987 г. между САЩ и СССР и урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 км разстояние).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG