Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фандъкова дава „Чистота Искър“ на прокуратурата заради сделки с Румен Гайтански-Вълка


Кризи с боклука в София вече няма, но съмнителните схеми остават.
Кризи с боклука в София вече няма, но съмнителните схеми остават.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е изпратила на прокуратурата резултатите от проверка на „Чистота Искър“, заяви самата тя, цитирана от БТА. По думите ѝ са установени „изключително сериозни нарушения“ в работата на фирмата, която се грижи за събирането на боклука в столицата.

За нарушенията на „Чистота Искър“ стана ясно приди две седмици, когато общинският съветник от БСП Милка Христова съобщи, че Румен Гайтански – Вълка се е върнал в почистването на столицата чрез своята фирма „Грийн партнърс“. Общинското дружество „Чистота Искър“ е сключило договор за наем на техника с нея, за който е плащала 97% от парите, отпуснати за почистването на „Люлин”, „Красно село” и „Красна поляна”. Така "Грийн партнърс" е получила над 11 млн. лева за 2018 г., като е била заобиколена процедурата за конкурс за възлагане на обществена поръчка, а фирмата на Гайтански е събирала боклука в трите квартала, съобщи „Капитал”.

Преди 12 години фирмите на Румен Гайтански бяха монополисти в събирането на боклука в столицата. Договорите с тях бяха прекратени, когато кмет на София беше настоящият премиер Бойко Борисов, след като няколко пъти в продължение на седмици не изпълняваха задълженията си и не извозваха отпадъците. Тогава Борисов публично заяви, че прави всичко възможно „да се освободим от Вълка в София“.

Преди седмица стана ясно, че вече бившият изпълнителен директор на „Чистота Искър“ Юлиан Михайлов е отстранен от длъжност в началото на годината заради нарушения при управлението на дружеството, установени при проверка, включително заради договор за наем на техника от компанията на Румен Гайтански.

В четвъртък Йорданка Фандъкова уточни, че проверката е започнала след като в края на 2018 г. е получен сигнал за нередности. „Става дума за всякакви нарушения - по отношение на кадровия подбор, сключване на договори, превъзлагане на дейности, макар и неофициално, което дружеството няма право да прави. Става дума не само за отпадъците, но и за рекултивация на депата“, обясни тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG