Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не се месете в изборите". Срещата между Тръмп и Путин - оптимизъм под напрежение


Владимир Путин и Доналд Тръмп на срещата на Г-20.
Владимир Путин и Доналд Тръмп на срещата на Г-20.

Американският президент Доналд Тръмп демонстрира оптимистичен тон в началото на разговора си с руския си колега Владимир Путин, който идва след година, изпълнена с напрежение по много международни въпроси.

“Имаме много, много добри отношения”, заяви Тръмп, сядайки до Путин по време на срещата на върха на страните от Г-20 в Осака, Япония. "И не се месете в изборите, ако обичате", добави с усмивка американският президент, попитан от журналист дали ще повдигне въпроса за руската намеса.

Според руския държавен глава срещата е добра възможност за диалог. Двамата се видяха за последно в Хелзинки през юли миналата година.

Тръмп и Путин разговаряха повече от час по въпроси като конфликта в Източна Украйна, санкциите срещу Иран и кризисната ситуация във Венецуела.

Отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската си точка от Студената война насам, въпреки че двамата лидери демонстрират добри професинални връзки. Тръмп отложи последния си разговор с Путин по време на срещата на Г-20 в Аржентина през ноември, след като Русия задържа два украински кораба в Азовско море.

Според Путин срещата дава възможност за диалог по съществените въпроси.

Между двете страни има разминаване и по въпроса за кризата във Венецуела, която е съюзник на Кремъл и основен пазар за руски оръжия, както и по темата за въиръжението. По-рано САЩ обвиниха Русия, че не спазва Споразумението за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG