Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демократи мерят сили. Кой ще се изправи срещу Тръмп на изборите за президент


Демократите, които се борят за номинация на партията в битката за президент на САЩ, се опитват да спечелят симпатиите на американците по ключови въпроси и да в разгорещени дебати.

Кандидатите проведоха двучасов телевизионен дебат, по време на който представиха идеите си за промяна на икономиката. Един от тях ще се изправи срещу президента Доналд Тръмп, който ще бъде кандидатът на Републиканската партия. Изборите ще се проведат на 3 ноември 2020 г.

Резултатите от телевизионните дебати ще дадат ясна картина кой от 24-мата претенденти е привлякъл вниманието на гласоподавателите в ранната фаза, така че да получи повече дарения. Кандидатите имат нужда от тях, за да продължат кампанията си до първичните избори, които ще започнат през февруари 2020 г. Изборът на демократите ще стане ясен през лятото на същата година.

Скъпото здравеопазване и неравенството в доходите на американците бяха доминиращите теми по време на дебата, традиционно наблюдаван по телевизията от милиони зрители. Заплатите на средната класа са в застой през последните години и въпреки икономическия растеж, богатството на страната е концентрирано в 1% от населението. Разходите за здравеопазване пък са “изяждат” спестяванията на средната класа.

“Америка не трябва да бъде свидетел на битка за храна”, каза Камала Харис, кандидатът от Калифорния. “Хората трябва да са спокойни, че има какво да сложат на масата си”.

Контролът върху продажбата на оръжия също беше в центъра на дискусията. Въпреки обтегнатите отношения с Русия и търговската война с Китай, претендентите за номинация на демократите отделиха малко време за международната политика.

Сенатор Бърни Сандърс обяви, че евентуална война с Иран ще има много по-тежки последствия, отколкото войната с Ирак.

Джо Байдън е един от фаворитите за номинация на партията. Той обвини Тръмп, че е поставил Америка в „ужасна ситуация“ и заклейми фискалната реформа, въведена от президента. " Тръмп си мисли, че Уолстрийт е изградил Америка".

Байдън беше подложен на ожесточена атака от останалите кандидати заради отношението му през годините по расовия въпрос.

Медиите обръщат специално внимание на Елизабет Уорън, която също се бори за номинация. Тя също атакува политиката на президента Тръмп, а френският "Монд" окачестви участието ѝ в дебата като "доминиращо".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG