Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров поиска отнемане на гражданството на трима руснаци и казахстанец


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от правосъдния министър Данаил Кирилов отнемане на българското гражданство на четирима чужденци, получили натурализация. Това съобщиха от държавното обвинение в петък.

Поисканите гражданства са на трима руснаци и един казахстанец. Два от случаите, при които са открити нарушения са част от разследвания на Свободна Европа. Става дума за казахстанецът Каир Рахимов и за рускинята Галина Улютина, която е съпруга на вицепрезидента на ВТБ Юрий Соловьов.

Случаят "Каир Рахимов"​

Каир Рахимов е казахстански гражданин, който въпреки присъда за пране на пари в държавата си се е сдобил с български паспорт, сочат документи, с които Свободна Европа разполага.

Оказва се, че след като е получил български документи за инвестиция, която не е поддържал, той повече не е стъпвал в България. След като през пролетта Свободна Европа огласи случая, от МВР, ДАНС и Министерството на правосъдието започнаха проверка на случая. На редица запитвания оттогава насам инситуциите отговаряха, че по темата се работи „в синхрон“, но така и не обясняваха какво се е случило. В крайна сметка от ДАНС са подали сигнали до Върховната касационна прокуратура за извършени нарушения при натурализирането на Рахимов.

До момента не е ясно как казахстанецът е получил документи, при положение, че е издирван за финансови престъпления. Когато е кандидатствал за българско гражданство, той е получил положителни становища и от МВР, и от ДАНС. На серия въпроси до ДАНС как е извършена проверката, когато Рахимов е получил паспорт през 2011 г., отговор до този момент няма.

Случаят "Галина Улютина"

Сходен е и случая със съпругата на първия вицепрезидент на ВТБ Юлий Соловьов – Галина Улютина, чието име излиза в редица журналистически разследвания, свързани с пране на пари. Причината, по която главният прокурор иска отнемане на гражданството й е, че тя е поела ангажимент да направи инвестиции у нас, които така и не са се случили. Паспортът си пък е взела именно с това намерение.

Името на Улютина изскочи след проверката на МВР и ДАНС за раздаваните гражданства. Заради скандала в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), в края на миналата година, министър-председателят Бойко Борисов нареди проверка на над 40 000 души, получили български паспорти.

След приключването й, от ДАНС обявиха, че ще отнемат гражданствата на осем чужденци, сдобили се с наши паспорти срещу инвестиции, които обаче така и не са направили. Въпреки ангажимента на ДАНС до момента натурализациите не са отнети, показа проверка на Свободна Европа. Това се случи в средата на месец май, но после от ДАНС отново започнаха да проверяват вече извършената проверка, с което на практика спряха стартираната процедура.

Още нарушения

Според съобщението от държавното обвинение Във Върховната касационна прокуратура постъпили сигнали от ДАНС за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство на още двама руснаци.

Става дума за руснакът Сергей Олегович Дружинин, придобил българско гражданство през 2011 г. Цацаров предлага да бъде отнето и даденото през 2016 г. гражданство на руснака Владислав Леонидович Левицкий. Причината е, че не е поддържана инвестицията, станала основание за натурализацията му.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG