Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С танк спираш, където си искаш, с кемпер вече си опасен." Измененията в Закона за Черноморието


Протест пред Народното събрание срещу промените в Закона за черноморското крайбрежие
Протест пред Народното събрание срещу промените в Закона за черноморското крайбрежие

Регионалната комисия в парламента отхвърли президентското вето върху промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) тази седмица. Това провокира нови протести на природозащитници.

Държавният глава Румен Радев мотивира решението си да върне въпросните текстове с неясните рестрикции срещу къмпингуването и поставянето на кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. Предстои ветото му да бъде разгледано от депутатите в пленарната зала, като се очаква да бъде преодоляно безпроблемно.

Какви всъщност са проблемите в новите законови промени?

"Няма наказание, когато ги разораваш или ги застрояваш, пък има наказание, когато поставяш палатка или хавлия"

„На първо място не осигуряват опазването на един от видовете дюни, който е критично застрашен в България. На второ място не възпрепятстват всички възможни нарушения в дюните, защото няма наказание, когато ги разораваш или ги застрояваш, пък има наказание, когато поставяш палатка или хавлия. На трето място тези изменения забраняват ползването на сега съществуващите къмпинги, забраняват реално ползването на кемпери в района на Черноморското крайбрежие“, коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете, който е един от най-активните критици на въпросната поправка.

Според новите изменения в закона кемпери не могат да бъдат спирани в Зони А и Б от Черноморското крайбрежие, които обхващат плажовете и допълнителна ивица с широчина над 2 километра.

Забраната включва дори частни имоти и по думите на Тома Белев означава, че човек не може да си паркира кемпера в двора на собствения си имот. Нито пък може да покани гости, които да спят в градината му на палатки, освен ако това място не е регистрирано със статут на „бивак“.

"По някакъв начин кемперите стават силно опасни за държавата"

„По някакъв начин кемперите стават силно опасни за държавата за разлика от всички останали моторни превозни средства. Примерно няма ограничение, ако се движиш с танк или с бронетранспортьор и можеш да спираш, където си искаш. Но ако си с кемпер, си опасен“, обясни Белев в телефонно интервю за Свободна Европа.

Друг проблем произтича и от липсата на наказателни разпоредби за унищожаването на части от плажната ивица като дюните, например. Според новите изменения човек може да бъде глобен от 500 до 1000 лв., ако постави плажна кърпа, шезлонг, чадър или палатка върху пясъчна дюна, но няма санкции за заравняване и минаване с багер през дюните. Така изглежда, че собственикът на имот на плажа на къмпинг „Смокиня“, който неотдавна заравни една дюна с багера си, няма как да бъде санкциониран.

„На курортен комплекс „Камчия“ някой е минал с багера, изорал е белите дюни, за да си направи гладък пясък - няма наказание за такъв извършител“, казва Белев.

Отделен сюжет е, че докато парламентът разглежда президентското вето върху промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, Министерският съвет предложи изменения в Закона за концесиите. Въпросната поправка обаче създава правен нонсенс.

"Нямаме нито един морски плаж, който да е отразен в кадастралната карта и кадастралните регистри"

„Изискването в Закона за черноморското крайбрежие плажовете да са отразени в кадастралната карта и в кадастралните регистри и оттам вече да се отдават под концесия или под наем, просто не е изпълнено, защото нямаме нито един морски плаж, който да е отразен в кадастралната карта и кадастралните регистри“, подчерта Тома Белев.

Справка на Свободна Европа потвърди, че според тези обществени регистри в България официално няма плажове – не са отбелязани места като Слънчев бряг, Златни пясъци, Шкорпиловци, Камчия и други. Според Белев това означава, че всеки един акт, свързан с термина „плажове“, може да бъде оспорван, тъй като не е спазено ключово условие в Закона за Черноморското крайбрежие.

Предложените рестрикции срещу къмпингуването на палатка или с кемпер предстои да влязат в сила, ако депутатите преодолеят ветото на президента. Във всеки случай те няма да важат този летен сезон, тъй като се предвижда срок от една година преди да влязат в сила и още една година преди да могат да се налагат новите глоби.

"Редът не може да е за сметка на нарушаване на правото на собственост, на правото на придвижване, на човешките права"

Противницте на новата законова поправка призовават депутатите да направят широка дискусия за опазването на плажовете и дюните и контрола на къмпингуването в България. „Това не може да е за сметка на нарушаване на правото на собственост, на правото на придвижване, на човешките права и на правовата държава“, категоричен е Тома Белев.

Следващият ход на протестиращите е да информират Европейската комисия и Главната дирекция за околната среда за всички нарушения по Натура 2000, които са се случили по българското Черноморие от началото на тази година и са останали безнаказани.

„Досега се въздържахме, колегиално очаквахме някой от изпълнителната и законодателната власт да си свърши работата. Сега вече се уморихме да чакаме, няма и какво да чакаме!“

Бетон и тухли в "Арапя" в началото на юни
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG