Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самолетите Су-25 няма да се ремонтират в България, а в Беларус


Красимир Каракачанов.
Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли възможността руски специалисти да участват в ремонта на изтребителите Су-25 и той да се извърши в България.

Това обаче се разминава с информацията на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. След среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров във вторник тя каза, че самолетите ще бъдат ремонтирани у нас, като страната ни отправяла покана към руски специалисти да се включат.

“Парите за ремонта на самолетите по договора с Беларус вече са преведени”, заяви Каракчанов, цитиран от БНР. Според него недоразуменията с Министерството на икономиката по изпълнението на договора трябва да бъдат преодолени, защото летателният ресурс на единия самолет вече е изтекъл.

По думите му министърът на икономиката Емил Караниколов, който изрази несъгласие самолетите да се ремонтират от Беларус заради наложените санкции, е бил подведен.

„Може би някой е подал, как да кажа, погрешна информация. Можем да отидем към такъв вариант, не дай си Боже, ако не се осъществи договорът с Беларус“, посочи Каракачанов.

Правителството реши да отпусне 99 млн. лв. с ДДС за ремонта на самолетите Су-25 в бившата съветска република. Междувременно Съветът на ЕС удължи ембаргото срещу Беларус с още една година през февруари, припомня Дневник. Санкциите са наложени още през 2004 г. и важат за оръжия и оборудване, които биха могли да се използват за вътрешни репресии.

Санкции срещу Беларус няма, както и срещу Руската федерация, когато става въпрос за договори, сключени преди 2014 г, и за ремонт на техника на въоръжение в българската държава, гласи обаче позицията на Министерството на отбраната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG