Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посланикът на САЩ: България не би влязла в ЕС без американските централи


Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин
Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин

„България не би влязла в ЕС без двете американски централи, да не забравяме това“. Такъв коментар направи посланикът на САЩ с изтичащ мандат Ерик Рубин по време на интервю за „Панорама“, излъчено в петък.

Рубин припомни, че едно от условията за приема на държавата ни в съюза е било затварянето на стари реактори в АЕЦ „Козлодуй“, като по този начин се е появил „недостиг на електричество“, а двете централи са помогнали и за разнообразието от енергийни източници в страната.

Във връзка с електроцентралите Рубин каза също и че има съгласие, че въглищата не са решение за бъдещето, но е необходимо да има плавен преход.

Американският посланик коментира и темата с поръчката на изтребителите Ф 16. Той твърдо защити тезата, че САЩ е подходил спрямо България като съюзник, а не като към клиент, тъй като размерът на подобна сделка не е толкова голям като бизнес, колкото е значимостта на този акт за модернизацията на българската армия.

Като извод в края на мандата си Рубин заяви, че страната ни продължава да напредва в своето развитие, но припомни за темите като върховенството на закона и свободата на медиите, по които самият той си е позволявал да отправя публични критики.

Очаква се мястото на посланик Рубин да бъде заето от Херо Мустафа, за която преди няколко дни бе съобщено, че е предложена от Доналд Тръмп за нов посланик в България. Мустафа в момента е зам.-ръководител на американската дипломатическа мисия в Португалия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG