Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът Радев вижда утвърждаващ се авторитаризъм в България


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

„При утвърждаващият се авторитаризъм в България е жизненоважно да имаме силна опозиция“. Това заяви президентът Румен Радев по повод изразената подкрепа за БСП след европейските избори, в интервю за „Панорама“.

Според държавния глава подкрепата, която тогава е изказал за опозицията, е породена от ключовото й значение за демокрацията в страната.

Радев също така отхвърли твърдението, че изборът му за президент е бил свързан с руското задкулисие, като дори заяви, че той самият е нападан от него.

"Няма да се впускам в конспирология, кое е това задкулисие, кои са му поддръжниците, но има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България", каза той.

Според държавният глава отношенията на страната ни с Русия трябва да са основани на истина, а не на благодарност. Той изрази съжаление, че в последните 30 години истината за тези отношения е била изопачена и забравена.

В интервюто си президентът постави силен акцент върху сделката за изтребителите Ф 16 със САЩ. Според него, въпреки необходимостта за модернизация на армията и качеството на самите самолети, предстоящата сделка ще бъде много лоша, тъй като голяма част от възможностите на самолетите ще бъдат намалени заради опитите на българската страна да намали цената. Радев коментира, че целият дебат за нови изтребители за армията е излязъл извън обхвата на обективните критерии и дори посочи, че има възможност новите самолети да са с по-малки възможности от руските Су-25, с които армията ни разполага.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG