Връзки за достъпност

Извънредни новини

"21 враждебни щати". Как стана така, че дебатът за абортите може да реши изборите в САЩ


Протест срещу забраните за аборт в Луизиана
Протест срещу забраните за аборт в Луизиана

Възможно ли е за завъртиш наопаки колелото на историята? Отношението към абортите в САЩ показва, че може. След големия пробив на 70-те години, когато жените за първи път получиха право да се разпореждат с телата си, напоследък се наблюдава обратен процес: въпросът "за" и "против" абортите е толкова изострен, че според редица анализатори той би могъл да има ключово значение за предстоящите избори за президент през 2020 г.

Каква е ситуацията в САЩ и какво се променя

По данни на БиБиСи през 2019 г. цели 21 щата имат враждебно или много враждебно законодателство срещу абортите, в сравнение с 2000 г., когато те са били само 4.

В средата на май щатът Алабама се превърна в поредния, в който бе приет закон срещу аборта. Рестрикциите в южния щат са изключително строги, тъй като въвеждат забрана за почти всички случаи, включително при изнасилване или инцест. Наказанията за доктори предвиждат до 10 години затвор за опит за извършване на процедурата и до 99 години за осъществяването й. На този фон законодателят е предвидил, че жените, правещи аборт, няма да носят наказателна отговорност, а освен това прекъсването на бременността остава разрешено, ако има опасност за здравето на майката. В 35-членния щатски сенат всички, подкрепили закона, бяха мъже, а нито една жена не гласува „за“.

Очаквано законът бе атакуван в съда, но това е и част от желанието на така наречената „Коалиция за живота“. Голямата й цел е да предизвика ревизия на решението на Върховния съд по делото „Роу срещу Уейд“ от 1973 г. - легендарният казус, който дава право на жените да абортират в първите 12 гестационни седмици от бременността. В историческото решение от 1973 г. се казва, че една от клаузите на 14-ата поправка на Конституцията гарантира на жените фундаментално право на неприкосновеност. Решението е потвърдено през 1992 г. и 2016 г., като се добавя уточнението, че ограниченията на абортите, преди плодът да може да живее извън майчиното тяло, не могат да налагат "ненужна тежест" върху жената.

От началото на тази година четири други щата – Кентъки, Мисисипи, Охайо и Джорджия, а през 2018 г. и Айова, приеха закони, които забраняват прекратяването на бременността при наличието на сърдечен ритъм. Но тъй като сърдечният ритъм може да бъде установен още в шестата седмица, това дава изключително кратък срок на жените да установят, че са бременни и да вземат решение за премахване на плода.​

Защо точно сега?

От идването си на власт досега президентът Доналд Тръмп имаше възможност да назначи двама съдии в деветчленния Върховен съд – Нийл Горсъч и Брет Кавана. С това консервативните съдии получиха мнозинство, което би могло да има ключово значение при взимане на решения по случая с абортите, включително възможността за преразглеждането на „Роу срещу Уейд“.

Засилването на консервативните позиции в американските съдилища е тенденция, в чиято основа, според множество статии на „Вашингтон пост“, стои неофициалният съветник по юридическите въпроси на Тръмп – Ленард Лео. Освен това абортите са и дългогодишна кауза на лидера на Сената и ключова фигура в Републиканската партия Мич Макконъл. Според раследване на „Вашингтон Пост“ Лео стои начело на група, която активно лобира за назначаването на съдии с консервативни възгледи в съдебните зали в цялата страна, създавайки все по-голяма възможност за промяна на решения, свързани със свободата на жените да извършват аборт, както и тези, свързани с еднополовите бракове.

Важно е все пак да се посочи, че Върховният съд постоянно разглежда дела, свързани с правото на аборт. Преди десетина дни съдът отказа разглеждането на закон, приет през 2016 г. именно от Алабама, с който се забранява прекратяването на бременността 15 седмици след нейното начало.

Влиянието върху президентските избори през 2020 г.

В свой материал „Хъфингтън пост“ коментира възможността темата за аборта да бъде ключова за избирането на следващия обитател на Белия дом.

След решението на Алабама Доналд Тръмп си позволи един от редките си коментари по темата, заявявайки, че е „за живота“, с изключение на случаите на изнасилване, инцест и застрашаване на живота на майката. Американският президент се обяви и срещу късните аборти, успявайки да нападне и „радикалната левица“ в лицето на демократите. Според коментари на американски издания назначаването на консервативни съдии във Върховния съд е довело дотам, че Тръмп е успял да привлече на своя страна религиозните представители на десницата, които са били скептично настроени срещу него. По време на дебатите през 2016 г. Тръмп отправи обещание, че ще назначава съдии, които биха отменили решението по „Роу срещу Уейд“.

Преди две седмици се състояха и първите дебати на кандидатите на Демократическата партия, в която въпросът поражда други вътрешни конфликти. Соченият за фаворит сред демократите в почти всички проучвания бивш вице-президент Джо Байдън трябваше да понесе множество удари по отношение на абортите в кампанията си досега. Големият проблем е изразената от него подкрепа за законодателната поправка „Хайд“, която не позволява държавно финансиране за абортите, с изключение на случаите, в които е застрашен животът на майката. Останалите кандидати изказаха категоричната си подкрепа за премахването на тази поправка.

Различни анализатори твърдят, че големият проблем сред демократите е в това, че те не заявяват ясна позиция по темата с абортите. А още по-точно - проблемът е в пасивната им позиция, свързана с желанието да не настъпват големи проблеми в законодателството по този въпрос.

В същото време позициите на американските граждани показват по-скоро липса на категорично мнение по въпроса.

По данни на изследователския център „Пю“ 25 % от американците смятат, че абортите трябва да са позволени във всички случаи, а 34 % смятат, че те трябва да са позволени в повечето случаи. 22 % от населението пък мисли, че преждевременното прекратяване на бременността трябва да бъде забранено в повечето случаи, а 15 % във всички случаи.

Изследване, публикувано от СиЕнЕн, пък показва сериозни разлики при интереса между мъже и жени. За 33 % от жените въпросът е от ключово значение, като най-голяма е заинтересоваността на жените, които се определят за независими (44 %). 26 % от мъжете смятат въпроса за ключов, а по отношение на партийната ориентация на запитаните резултатът се оказва равен – въпросът е ключов за 29 % от демократите и 28 % от републиканците.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG