Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов: Очертава се компромис. Тимерманс на комисията, Вебер на европарламента


Тимерманс и Борисов късно снощи в Брюксел.
Тимерманс и Борисов късно снощи в Брюксел.

Премиерът Бойко Борисов се срещна снощи с Франс Тимерманс, кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия. Срещата се проведе след като лидерите от ЕНП въстанаха срещу договореното от Ангела Маркел разпределение на топ постовете в Европейския съюз. На срещата в Осака на Г-20 са били обсъждани имената – за председател на Европейската комисия е бил договорен Тимерманс, а за председател на Европейския парламент – Манфред Вебер, водещ кандидат на ЕНП.

След това обаче Тимерманс проведе двустранни срещи с лидери, сред които и премиерът на България Бойко Борисов. Двамата се видяха в постоянното представителство на страната ни в Брюксел.

„Очертава се един такъв компромис – Вебер на парламента, ти на комисията“, каза Борисов по време на срещата, която бе излъчвана в профила му във Фейсбук.

Борисов съобщи на Тимерманс, че до вчера решението на Европейската народна партия е било ЕК да бъде оглавена от Манфред Вебер. За мен е важен компромисът, отбеляза Борисов. Той добави, че след разговорите си с държавните и правителствените ръководители на Германия, Франция, Холандия, Испания, се е очертало виждането, че е по-добре да не се проявява инат в сложните преговори за разпределението на висшите постове в ЕС.

Така Борисов отстъпи от изказаната няколко часа по-рано позиция, че Европейската народна партия (ЕНП), чийто член са и ГЕРБ, твърдо държи на своя водещ кандидат Манфред Вебер.

Борисов и останалите лидери от ЕНП се противопоставиха на германската канцлерка Ангела Меркел.

Меркел участва в изработването на „пакет“, разпределящ висшите постове в ЕС. Това се случи на срещата на Г-20 в Осака след разговори между ръководителите на Франция, Германия, Холандия и Испания. Бунтът срещу договорката е започнал от предварителното заседание на Европейската народна партия.

"Като ЕНП не се съгласихме с пакета, който е бил договорен в Осака. Мисля, че е честно да се каже, че от позицията на ЕНП има доста опозиция срещу предложението от Осака“, заяви ирландският министър-председател Лео Варадкар.

Премиерът Бойко Борисов обяви въс Фейсбук, че "европейският избирател нареди първи ЕНП начело с Манфред Вебер, втори социалистите с Франс Тимерманс".

„Не знам откъде идват всичките тези идеи, никой няма право да преговаря от наше име, от името на ЕНП. Ангела Меркел е председател на немската партия", каза Борисов пред журналисти.

Още преди това новинарските агенции вече попълваха неофициалния списък на несъгласните с компромиса: Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Хърватия, Италия, Австрия, Румъния, България, Ирландия... За избиране на кандидат на Европейския съвет за председател на Европейската комисия са нужни гласовете на поне 21 от 28 държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG