Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швейцарският съд е вдигнал запора над имущество на Цветан Василев


Цветан Василев

Запорът, наложен от швейцарския съд върху имущество на банкера Цветан Василев, с което българските власти се похвалиха през 2015 г., е бил вдигнат на втора инстанция, съобщи в. "Сега". Става въпрос за имот на семейството в Швейцария, както и за четири сметки в местни банки.

Това стана ясно от данни, предоставени на вестника след спечелено дело за достъп до информация срещу КПКОНПИ. От отговора на антикорупционната комисия става ясно още, че разноските по делото в Швейцария са близо 22 хил. лева, а за принтиране и преводи в рамките на производството са платени още 20 хил. лева.

От „Сега“ са потърсили информация за разходите по делото, след като председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който към днешна дата е в отпуск заради Апартаментгейт, заяви, че искът по делото е бил придружен с 28 хил. страници доказателства, тежащи близо 6 тона. Първоначално той е отказал достъп до информация на вестника с мотиви, че данните представляват служебна и търговска тайна, но две съдебни инстанции са счели това за неоснователно.

Производството по конфискацията срещу Василев и семейството му бе образувано през март 2016 г. от Софийски градски съд, но неговото начало се проточи близо 2 години, като през 2018 г. бе спряно, тъй като от родния съд поискаха тълкувание по казуса от съда на ЕС, което все още се чака. Искът е в размер на 2.2 млрд. лева.

Цветан Василев пребивава в Белград вече 5 години. До този момент няма решение на сръбските власти относно искането на българската прокуратура да бъде екстрадиран в България. Василев е задочен обвиняем по делото за фалиралата Корпоративна търговска банка. Според обвинението той е ръководел престъпна група, която източвала банката с години. Василев обаче отказва да се прибере в България, тъй като според него няма да получи справедливо правосъдие, а и се страхува за живота си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG