Връзки за достъпност

Извънредни новини

България блокира избора на Кристалина Георгиева за "външен министър" на ЕС


Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Премиерът Бойко Борисов е отказал възможността постът върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността да бъде зает от българка. Това заяви самият той пред медиите след приключването на продължилата няколко часа среща на Европейския съвет.

„Това, което предлагат, е върховният представител, тази тема на мен не ми е интересна, защото така си губя комисар", каза министър-председателят. Той заяви oще, че Кристалина Георгиева няма шанс да бъде избрана за председател на Европейския съвет, тъй като либералите от АЛДЕ не са готови на такава отстъпка.

Борисов коментира и видеото с разговор между него и кандидатът за председател на ЕК на европейските социалисти Франс Тимерманс, в което премиерът обяви „важните“ теми за България, както и готовността за подкрепа на кандидатурата на Тимерманс.

„Видеото целеше да покаже колко широко скроени сме и колко добре можем да правим подобни коалиции и да търсим компромиси”, заяви министър-председателят.

Борисов още веднъж потвърди, че в момента лидерите на страните от ЕС обсъждат варианта Манфред Вебер да застане начело на европарламента, а Тимерманс да оглави Европейската комисия. Според премиера това решение може да събере подкрепа в парламента.

Срещата на Европейския съвет в понеделник завърши без резултат по преговорите за висшите постове в ЕС, като преговорите ще бъдат подновени във вторник сутрин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG