Връзки за достъпност

Извънредни новини

14 души загинаха при пожар в руска подводница


Руския президент Владимир путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу обсъдиха инцидента
Руския президент Владимир путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу обсъдиха инцидента

14 моряци загинаха при пожар в руска дълбоководна изследователска подводница. Това съобщи Министерството на отбраната на Русия, цитирано от РИА Новости. Инцидентът е станал в руски териториални води. Все още не е известно колко души е имало на борда.

В момента подводницата се намира в базата в Северноморск, в Баренцово море.

Министерството добави, че огънят вече е потушен. Трагедията се разследва под контрола на главнокомандващия на военноморския флот.

Става дума за атомната подводница АС-12, създадена в пълна секретност и известна под името "Лошарик", съобщи медиахолдингът РБК, като се позова на свои източници в силовите структури. В руската военноморска класификация този апарат е споменат като дълбоководна атомна станция. Тя не е снабдена с оръжие, но според някои източници може да се спусне на дълбочина до 6000 метра. Обичайният екипаж на "Лошарик" е 25 души. Западните служби определят АС-12 като "диверсионен апарат", създаден за разрушаване на подводна инфраструктура, каквато са кабелните връзки между континентите и апаратите за следене на подводниците, пише още РБК.

На 12 август 2000 г. експлозия потопи ядрената подводница "Курск" и отне живота на 118 души - офицери, матроси и цивилни специалисти. Това стана в Баренцово море по време на най-големите след разпадането на СССР военноморски учения на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG