Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-малкото зло". Ненчев е нарушил интересите на Русия, но това не е престъплениe


Николай Ненчев (вляво) с един от адвокатите си Менко Менков
Николай Ненчев (вляво) с един от адвокатите си Менко Менков

Бившият военен министър Николай Ненчев е нарушил интересите на руската самолетостроителна корпорация „МиГ“, като не е изпълнил договорите за ремонт на два двигателя за изтребители МиГ-29, но това не е престъпление.

Това стана ясно от решението на съдия Петър Стоицев от Софийския градски съд (СГС), с което лидерът на БЗНС бе оправдан по обвинението му за бездействие по служба, по което прокуратурата настояваше за 8-годишна присъда.

Защо Николай Ненчев не искаше Русия да ремонтира МиГ-овете ни?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Държавното обвинение пледира, че Ненчев е наредил на бившата си заместничка Десислава Йосифова да заключи договорите с „РСК МиГ“ в служебната каса, заради което те така и не са влезли в сила. Вследствие на това е спаднал „нальотът на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година“, твърдеше Софийската градска прокуратура (СГП).

Обвинението последва сключването на договор с Полша

Обвинителният акт срещу него бе внесен в началото на 2017 г., няколко месеца след като вторият кабинет „Борисов“ сключи споразумение за ремонт на шест двигателя МиГ-29 с Полша, което бе ратифицирано от парламента. Игнорирането на „РСК МиГ“ и подписването на договор с поляците предизвика острата реакция на Москва, която заплаши страната ни с дело.

Междувременно Ненчев, който беше от квотата на Реформаторския блок в правителството, се сдоби и с второ обвинение – за длъжностно престъпление, по което окончателно бе оправдан от Върховния касационен съд (ВКС) през април 2018 г. По този казус дори прокуратурата не поддържаше собствената си теза пред третата инстанция.

Иначе, по обвинението за неосъществения ремонт на двата двигателя за МиГ-29 Ненчев чу първа оправдателна присъда, като решението на СГС не е окончателно и може да бъде протестирано от прокуратурата пред Софийския апелативен съд (САС). След като произнесе решението си, съдия Стоицев посочи и някои основни мотиви за него.

На първо място магистратът подчерта, че бившият военен министър действително е възпрепятствал реализирането на договорите с „РСК МиГ“, но обори твърдението, на прокуратурата, че именно това е довело до „до опасност от допускане на тежки летателни инциденти поради разтренираност“ на пилотите.

"Слабости в отбраната от десетилетия"

Съдия Стоицев посочи, че по делото са събрани секретни данни за „слабости в отбраната“, уточнявайки, че заради недофинансиране на изтребителната ни авиация „от десетилетия“, броят на годните самолети вече е в рамките „на единици“. Именно недостигът на изправни машини пък е довел и до занижаване на нальота и невъзможност да се обучават млади летци.

Това обаче е следствие от дългогодишната държавна политика, а не от неизпълнението на договорите за ремонт на два двигателя с „РСК Миг“, стана ясно от аргументите на СГС. Наред с това Николай Ненчев е взел „дейно участие“ в сключването на договора с Полша, който предвижда далеч по изгодни условия за България от този с руската компания, подчерта съдът.

Над 4.4 млн. евро за два двигателя срещу 1.23 млн. евро за шест двигателя

За сравнение, за ремонт на два двигателя за МиГ-29 страната ни е трябвало да плати на руснаците общо над 4.4 млн. евро (с включени ДДС и мито), докато за ремонта на шест двигателя в Полша е договорена цена от 1.23 млн. евро. При това при два пъти по-добри гаранционни условия и предоставяне на два изправни двигателя за временно ползване от ВВС.

Съдия Стоицев добави, че цялата тази хронология от събития се развива в условията на усложнена международна обстановка заради конфликта в Сирия и анексирането на Крим от Русия. В тази връзка магистратът припомни, че на най-високо ниво е взето решение членките на НАТО „да избягват военната си зависимост от Руската федерация“.

"Въпрос на политическо решение е да се избере най-малкото зло"

„Въпрос на политическо решение е да се избере най-малкото зло“, обясни съдията, допълвайки, че по Конституция България е длъжна сама да охранява въздушното си пространство, но очевидно състоянието на военната ни авиация е такова, че на практика сме зависими от години.

В тази връзка той подчерта, че Министерският съвет е взел политическо решение да намали военното си сътрудничество с Русия, прехвърляйки го към други страни.

"Тази политическа целесъобразност не подлежи на съдебен контрол"

„Тази политическа целесъобразност не подлежи на съдебен контрол и преценка. Обратното би означавало съдебната власт да се намеси в прерогативите на изпълнителната, което би нарушило принципа за разделение на властите“, обобщи казуса съдия Петър Стоицев.

Накрая той отбеляза, че дори и от чисто юридическа гледна точка решението на Ненчев да не изпълни договорите с „РСК МиГ“, не представлява престъпление. Причината е, че обвинението по член 282 от Наказателния кодекс изисква подсъдимият да има за цел да нанесе вреда другимо, за което данни не са посочени и в обвинителния акт.

Колкото до твърдяните от прокуратурата пропуснати ползи за руската корпорация, СГС цитира решение на ВКС от 2009 г., според което за причиняване на вреди се взимат предвид само реални загуби, а не пропуснати ползи. „Има и друга практика“, бе единственият коментар на представителите на СГП след края на съдебното заседание.

"Това, че съм нарушил интереса на "РСК МиГ", въобще не ме интересува"

Самият Николай Ненчев за пореден път свърза усърдието на прокуратурата да му търси наказателна отговорност с нарушените от него руски интереси: „В рамките на вчерашния ден (пледоариите по делото) прокуратурата над 20 пъти сигурно постави въпроса – защо съм нарушил интересите на „РСК МиГ“? И нито веднъж не ме попита – вие как защитихте българския национален интерес? Всъщност, въпросът е ясен и той произлиза от всико онова. Ако трябва да го кажа с две думи – защитил съм българския национален интерес. Това, че съм нарушил интереса на „РСК МиГ“ или която и да е чужда компания, въобще не ме интересува!“

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG