Връзки за достъпност

Извънредни новини

Урсула фон дер Лайен, която евролидерите посочиха за наследник на Юнкер


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Повече от месец след европейските избори лидерите на страните членки на Европейския съюз се споразумяха за разпределението на най-важните постове. Кандидатурите на Манфред Вебер и Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия не успяха да обединят лидерите на 28-те страни членки. Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен обаче го направи.

Лекар, работеща майка и защитник на правата на жените с дълга политическа кариера, Урсула фон дер Лайен би била първата жена председател на Европейската комисия, ако бъде одобрена от Европейския парламент. Зад кандиатурата ѝ застанаха Германия и Франция, както и страните от Вишеградската четворка. Тя обаче има немалко критици, и то най-вече в собствената си страна и от редиците на партията си.

Родената в Белгия Урсула Албрехт прекарва детството си в коридорите на европейските институции. Баща ѝ Ернст Албрехт ръководи генералните дирекции на Европейската комисия в края на 70-те години на ХХ век. След това семейството се мести в Хановер, където Урсула завършва медицина и започва лекарска практика. Тя е обвинена през 2015 г., че е плагиатсвала няколко абзаца от докторската си дисертация, от университета, който тя е завършила, съобщиха, че става дума за грешка, не за умишлено деяние. Урсула се омъжва за Хайко фон дер Лайен – също лекар, с когото имат седем деца.

След като прекарва няколко години със съпруга си в Станфорд, Урсула фон дер Лайен се връща в Германия, където започва да се занимава с политика. През 1990 г. се присъединява към Християндемократическия съюз, а през 2003 г. е избрана за член на местното правителство в Долна Саксония, където отговаря за социалната политика.

Урсула фон дер Лайен е близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел. Когато тя формира първото си правителство през 2005 г. Фон дер Лайен е избрана за министър на семейството, жените и младежта. Оттогава тя неизменно е член на кабинетите на канцлерката.

Сред основните реформи, които тя предприема на този пост, е промяна на правилата за получаване на отпуск за младите родители. Целта ѝ, казва самата тя, е да бъде преодолян стереотипът, че работещите майки не отглеждат добре децата си.

„В Германия все още съществува разбирането, че ако имаш добро образование, можеш да работиш каквото искаш. Освен ако имаш дете. Тогава си оставаш вкъщи. Такава е традицията в Германия – работещите майки са нещо лошо за децата.“ Предложението ѝ бащите също да получават платен отпуск среща съпротива, но въпреки това е прието.

След това Фон дер Лайен изкарва мандат като министър на труда и социалната политика, а през 2013 г. става първата жена министър на отбраната на Германия. Нейни съпартийци често критикуват състоянието на германската армия под ръководството ѝ. Коалиционните партньори на Меркел я определят като най-слабия министър в правителството.

Докато тя заема поста, Германия често е критикувана, че не харчи достатъчно пари за отбрана. В последните години особено остро реагира президентът на САЩ Доналд Тръмп, който настоява страните членки на НАТО да харчат поне 2% от БВП за отбрана. Германия в момента отделя около 1,2% за военни цели.

Министърката на отбраната призовава към увеличаване на разходите за отбрана. Тя е и сред инициаторите на европейското сътрудничество в областта на отбраната.

Като министър на отбраната Фон дер Лайен не е била част от тежките спорове между страните членки за върховенството на закона и в областта на миграционната политика и така и не си е създала врагове сред страни като Унгария и Полша, срещу които има започнати наказателни процедури.

Фон дер Лайен е привърженик на по-засилено участие на Германия в мисии на НАТО и ООН. През 2014 г. ръководеното от нея министерство решава да снабди с оръжия кюрдските бойци в Северна Сирия, които бяха част от водената от САЩ коалиция слещу терористичната организация „Ислямска държава“.

Фон дер Лайен призовава и за по-силна подкрепа на НАТО за Украйна, която е в конфликт с Русия след като Москва анексира полуостров Крим през 2014 г. Едновременно с това тя неколкократно поиска диалог с Русия и търсене на решение на масата за преговори вместо на бойното поле.

Министърката на отбраната е привърженик на засилената европейска интеграция. „Целта ми е създаване на Европейски съединени щати“, казва тя в интервю за „Шпигел“ през 2011 г. „Не си представям Европа, в която моите деца и внуци да живеят, като хлабав съюз на разединени държави, които се борят да наложат интереса си“, доразвива тя идеята си в друго интервю през 2015 г.

XS
SM
MD
LG