Връзки за достъпност

Извънредни новини

Урсула фон дер Лайен може да оглави Еврокомисията


Урсула фон дер Лайен е министър в кабинетите на Меркел от началото на управлението ѝ през 2005 г.
Урсула фон дер Лайен е министър в кабинетите на Меркел от началото на управлението ѝ през 2005 г.

Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен се очертава като възможен председател на Европейската комисия (ЕК), съобщи Ройтерс, като се позова на дипломатически източници.

По-рано базираното в Брюксел издание „Политико“ съобщи, че френският президент Еманюел Макрон е предложил Фон Дер Лайен за председател на ЕК на германския канцлер Ангела Меркел, а тя е подкрепила идеята. Според източници на медията страните от Вишеградската четворка също са съгласни военният министър да оглави ЕК.

Урсула фон дер Лайен е член на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, който е част от Европейската народна партия (ЕНП), и член на кабинате на канцлерката от началото на управлението ѝ.

ЕНП получи най-много места в Европейския парламент след изборите през май, но не може да формира мнозинство сама. Водещият ѝ кандидат Манфред Вебер не среща подкрепа от страна на другите големи групи в ЕП – Прогресивен алианс на социалистите и демократите и „Обновете Европа“ (доскоро Алианс на либералите и демократите за Европа).

Затова по време на срещата на лидерите на Г-20 в Осака Меркел и Макрон, заедно с премиерите на Холандия и Испания се договориха водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс да заеме председателското място в Европейската комисия, а Вебер да оглави Европейския парламент.

Т. нар. пакет от Осака обаче срещна остра съпротива сред лидерите на ЕНП от Централна и Източна Европа. Най-остра беше реакцията на Полша и Унгария, които се противопоставят на идеята досегашния зам.-председател на ЕК с ресор Върховенство на закона Тимерманс да оглави Еврокомисията.

Макрон е предложил директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард да заеме поста председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи още Ройтерс. Така два от петте ключови поста в ЕС ще бъдат заети от представители на Германия и Франция. За председател на Европейския съвет се обсъжда името на белгийския премиер Шарл Мишел.

Ако Фон Дер Лайен бъде избрана за председател на ЕК, това значи, че Манфред Вебер вероятно няма да оглави Европейския парламент. Като възможен кандидат за поста на Антонио Таяни се спряга името на Сергей Станишев, съобщи „Политико“. Испанският външен министър Жозеп Борел може да заеме поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. В понеделник стана ясно, че е обсъждана възможността българка да заеме поста, но премиерът Бойко Борисов е бил против.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG