Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеки лев ми е важен". Борисов отчита успех в борбата срещу контрабандата и сивия сектор


Премиерът Бойко Борисов поздравява главния прокурор Сотир Цацаров в присъствието на вътрешния министър Младен Маринов.
Премиерът Бойко Борисов поздравява главния прокурор Сотир Цацаров в присъствието на вътрешния министър Младен Маринов.

„Сивата икономика намалява. Светлата част на икономиката се повишава до рекордните 79,1 %“. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, цитирайки данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По-късно министър-председателят представи данни за намаляване на незаконната търговия на цигари и канабис, съобщи БТА.

Борисов каза, че данните от проучването на пазара чрез събиране и анализ на празни кутии от цигари показват, че незаконната търговия на е 3,8 процента за първото тримесечие на 2019 г. Според него това е много ниско ниво, защото проучването е отчитало 34,5 % по времето на управлението на правителството на Пламен Орешарски. Намалението е с 2% спрямо началото на 2018 г., припомня БТА. Премиерът посочи още, че за миналата година е бил задържан и 110 тона канабис.

"Така че всеки лев ми е важен, за да отидат при хората. Правим го със сърце и душа, за да отидат при хората", каза Борисов. Той обясни, че борбата срещу контрабандата ще допринесе за повишаването на доходите и заплатите, защото тези пари отиват в държавния бюджет.

"Призовавам всички, които работят за цигарите да се включат и в сферата на петрола – горивата, за да имаме по-разностранна информация. Работим много сериозно и по захарните изделия, както и по ТЕЛК-вете. Не го казвам случайно, виждате какви безобразия се правят там", каза премиерът , цитиран от агенция "Фокус".

Според Борисов намаляването на сивата икономика, която според проучването на АИКБ е над 20 %, се дължи на няколко фактора. „От една страна, България е стабилна както в икономическо, така и в политическо отношение“, обясни Борисов. Добрата работа на „Митници“ е довела до увеличаване при събираемостта на дължимия акциз на алкохол и цигари, допълни премиерът. Усилията на НАП в проверките на касовите наличности „доведоха до намаляване на 5 милиарда лева“, отбеляза като трети фактор Борисов.

Като друга причина за изсветляването на икономиката Борисов посочи и липсата на миграционен поток по границата на България, което той вижда като собствена заслуга. „До 2023 г. България вече ще е на нивото на най-добрите по показатели“, каза Борисов, позовавайки се на данните от АИКБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG