Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всяка система може да бъде манипулирана". Данаил Кирилов провери "джуркането" на дела във ВКС


Лозан Панов посреща Данаил Кирилов във ВКС
Лозан Панов посреща Данаил Кирилов във ВКС

„Всяка система може да бъде манипулирана! Няма система, която да не може да бъде манипулирана!“

С този извод правосъдният министър Данаил Кирилов приключи посещението си в деловодството на Върховния касационен съд (ВКС), където по покана на председателя му Лозан Панов присъства на разпределяне на дело в реално време.

Поводът за поканата бе спор между министъра и съдия Галина Тонева от ВКС отпреди десетина дни, в който Кирилов твърдеше, че председателите на съдилищата могат да определят кой съдия какви дела да гледа. По време на демонстрацията в сряда служители на ВКС му обясниха, че това не е така.

Всъщност, председателите на отделения във Върховния касационен съд издават разпореждания, в които посочват по какви причини от случайното разпределение трябва да бъдат изключени конкретни съдии, които са по-натоварени, отсъстват или вече са се произнасяли по даден казус, например.

След това опълномощени служители от деловодствата на Наказателната, Гражданската и Търговската колегия въвеждат въпросните параметри и системата определя съдия-докладчик. В тази процедура не участват нито председателят на съда, нито ръководителите на някоя от трите колегии.

Служителка на ВКС обяснява на Кирилов, че в двете върховни съдилища има правила, различни от единната методика за приложение на принципа за случайно разпределение на делата в долните съдебни инстанции.
Служителка на ВКС обяснява на Кирилов, че в двете върховни съдилища има правила, различни от единната методика за приложение на принципа за случайно разпределение на делата в долните съдебни инстанции.

Въпреки уверенията обаче, Кирилов поиска да види как се прави ръчно разпределяне на дело, но в конкретния случай такова не беше допустимо. Причината – служителите от ВКС „джуркаха“ пред него реално дело и в разпореждането за него беше посочено, че то трябва да бъде разпределено автоматично.

Поиска и да види как системата реагира, „ако има жалби и свързани с това дело други преписки“, но от съда му обясниха, че всичко това е описано във всеки конкретен случай в съответното разпореждане за разпределяне на делото. А не се преценява от служителя, който технически качва делото в системата.

„Има основание да твърдим, че системата за случайно разпределение на делата е една нелоша система. Но като всяка друга се нуждае от грижа, верификация, поддръжка и одитиране. Затова подкрепям решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се извърши одит“, заяви впоследствие министърът, уточнявайки, че не иска да „рисува сценарии“, но че по тази тема има много слухове.

Нямал покана да види разпределянето на делата в прокуратурата

Попитан дали няма да провери и системите за случайно разпределение в прокуратурата и Върховния административен съд (ВАС), той заяви, че би проявил интерес, но нямал покана оттам. Освен това нямало подобен дебат.

След като му бе напомнено, че сървърът на системата, използвана от ВКС, се намира във ВСС, той сподели, че неофициално е поискал достъп, за да провери как тя би могла да реагира на външна атака, но е останал с впечатление, че данни в тази посока липсват.

Кой "джурка" делата? Един ден на Данаил Кирилов във ВКС
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

„Целта на това посещение беше да отворя темата, да поискам и да ангажирам вниманието към скорошното извършване на независимия одит и съобразно препоръките за сигурност и неманипулируемост, тази система да бъде подобрена“, обобщи Кирилов.

"Нарича се т.нар. бял хакер, който прави тестове на системата с оглед различните рискове"

И побърза да уточни: „Оказа се, че в това ниво на експертиза е специфичен кръгът на експертите. Нарича се т.нар. бял хакер, който прави тестове на системата с оглед различните рискове и приключва със заключения и препоръки как да се преодолеят тези рискове”.

Проблемът обаче е, че засега липсват кандидати, които да извършват въпросния одит. Системата, с която за пръв път на живо се запозна Данаил Кирилов в четвъртък, бе въведена от ВСС преди четири години като временно решение до въвеждането в експлоатация на общата за всички съдилища Единна информационна система. Очакванията са това да се случи догодина, но засега съдебните кадровици не са се ангажирали официално с конкретен срок.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG