Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдия Майкъл Барет, който потвърди правото на жените да имат власт над телата си


Окръжният съдия Майкъл Барет
Окръжният съдия Майкъл Барет

Наричат го "закон за сърдечния ритъм", за да го отличават от други мерки, насочени срещу абортите. Охайо стана поредният американски щат, който забранява прекъсване на бременността, ако вече е установено, че плодът има сърдечен ритъм. В четвъртък обаче законът беше блокиран от съдия Майкъл Барет, който разглежда жалбата на Съюза за граждански права и организацията „Семейно планиране“ срещу закона.

Макар подобни дела да са заведени от редица организации в други щати, съдия Барет е първият, който се произнася, че ограничаването на правото на аборт противоречи на Конституцията на САЩ. Според него жалбоподателите имат всички шансове да спечелят делото, защото приетият в Охайо закон е противоконституционен.

„Ако законодателните промени влязат в сила, жените в Охайо ще се сблъскват не със съществени, а с непреодолими пречки пред правото да прекъснат бременността си“, пише в мотивите си Майкъл Барет.

Вълната от законови промени, които забраняват прекъсването на бременността след установяване на сърдечен ритъм на плода дори при изнасилване и кръвосмешение предизвикаха масови протести. Противниците на поправките изтъкват, че такъв може да бъде засечен още през шестата гестационна седмица, когато много жени все още не знаят, че са бременни. Правото на аборт беше ограничено в щати като Алабама, Джорджия, Арканзас, Юта, Айова, Луизиана и др.

Федералният съдия републиканец Майкъл Барет обаче временно спря действието на закона в Охайо, който трябваше да влезе в сила на 11 юли. В своите мотиви магистратът посочи, че законът протироречи на Конституцията на САЩ.

Той се позова на решението на Върховния съд по делото „Роу срещу Уейд“ от 1973 г., в което се приема, че една от клаузите на 14-ата поправка на Конституцията гарантира фундаментално право на неприкосновеност, което от своя страна защитава правото на жената да абортира в първите 12 гестационни седмици.

Вносителите на законовите поправки в щатите, управлявани преобладаващо от представители на Републиканската партия, изтъкват, че целта им е именно те да стигнат до доминирания от републиканци Върховен съд, който евентуално да отмени решението си от 1973 г.

Съдия Майкъл Райън Барет е практикуващ юрист от 43 години. Той започва кариерата си като младши прокурор, след това работи като адвокат, а накрая като съдия. През 2005 г. е номиниран от президента Джордж Буш-младши за съдия в Охайо и заема позицията през 2006 г. след като е одобрен от Сената. Освен юридическо образование, той има и бакалавърска степен по изкуства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG