Връзки за достъпност

Извънредни новини

Илияна Йотова видя "елемент на наказателна акция" в новите партийни субсидии


Илияна Йотова
Илияна Йотова

Решението на мнозинството в парламента да намали партийните субсидии от 11 на 1 лев и да разреши политическите сили да получават безлимитни дарения от физически и юридически лица и НПО носи „елемент на наказателна акция“ срещу малките формации. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в петък пред бТВ.

Ден по-рано ГЕРБ, ДПС и „Атака“ прокараха поправки в Закона за държавния бюджет и Закона за политическите партии, миксирайки идеята на Министерския съвет за 1 лев субсидия, с предложението на Делян Пеевски и колегите му за „американски тип“ открито финансиране на политиците от бизнеса. Единствените ограничения са фирмите – дарители да нямат просрочени публични задължения и да не са регистрирани в офшорни зони.

Според Йотова малките партии ще страдат най-много от тези промени, докато „големите партии ще се справят, БСП е минала през по-сложни времена“. Вицепрезидентът прогнозира, че субсидията няма да се задържи дълго на това ниво. Като аргумент тя посочи, че едни и същи политици преди 10 години са поддържали тезата за по-голямо държавно финансиране за партиите, а сега настояваха за намаляването му.

Тя не изключи и възможността президентът Румен Радев да наложи вето, тъй като можело в поправките да има противоконституционни текстове. Предстои промените да бъдат разгледани от юридическия екип на държавния глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG