Връзки за достъпност

Извънредни новини

Капацитетът на граничните ни пунктове не е достатъчен, призна МВР


Вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов
Вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Граничните ни пунктове трудно поемат туристическия поток към чужбина и не осигуряват безпроблемно преминаване на целия поток от туристи, излизащи от страната през лятото, призна в петък пред БНР вътрешният министър Младен Маринов.

„Създадохме организация до известна степен да облекчим контрола по отношение на граждани на европейски страни. Беше изведен и проблемът, когато пътуват малолетни и непълнолетни деца и не се придружават от двамата родители. Предприели сме съответните мерки, надявам се сега да е по-облекчено, но самият капацитет на граничните пунктове не отговаря на потребностите на хората“, заяви силовият министър.

Проблемът стана особено видим през началото на юли по българо-гръцката граница. По този повод Маринов увери, че е постигната договорка с гръцките граничари да увеличат пропускливостта си, както това е направено от българската страна, където контролът се извършва на една линия.

„Определил съм и са изготвени допълнителни мобилни устройства, които да проверяват автобусите. Това също ще доведе до по-облекчено преминаване, но като цяло и стратегически трябва да се мисли. Евентуално, когато България влезе в Шенген, поне с вътрешните граници, шенгенските, този проблем може би ще отпадне“, добави вътрешният министър без да се ангажира с конкретна прогноза.

Признанието му за засиления летен трафик към Гърция идва на фона на коментарите от колегата му, отговаряща за туризма – Николина Ангелкова, която заема твърдата позиция, че българският туристически бранш е жертва на негативна кампания.

Повод да защити тази теза станаха десетките снимки на празни български плажове със ситно наредени шезлонги и чадъри на цени между 40 и 70 лева, масово разпространявани в социалните мрежи.

„Държавата, туристическият бизнес и местните власти чертаят мерки за развитието на българското Черноморие, за да продължи да се създава устойчив качествен продукт и да се противодейства на негативните кампании срещу отрасъла“, опита да успокои напрежението преди ден Ангелкова, разпореждайки проверка на всички концесионни договори.

Наскоро тя привлече внимание и с друга публична проява, след като заяви, че твърденията за презастрояване на крайбрежната ни ивица не отговарят на истината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG