Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да облечеш пластмасов саркофаг." Точно намордникът ли решава въпроса с агресивните кучета


Според промените, приети на първо четене, малките кучета ще могат да се разхождат и без повод.
Според промените, приети на първо четене, малките кучета ще могат да се разхождат и без повод.

Вие сте собственик на едро куче. То е регистрирано, ваксинирано и не е проявявало агресия. Обаче сте в конфликт с вашия съсед, който решава да подаде сигнал в общината, че кучето ви е опасно. В резултат може да се окаже, че домашният ви любимец ще трябва да носи намордник всеки път, когато го разхождате.

Не е ясно обаче кой ще определя кое куче е агресивно

Това е едно от възможните последствия от приетите на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД), внесени от Десислава Атанасова и други депутати от ГЕРБ. Те предвиждат забрана за свободно пускане и извеждане без повод на кучета, които тежат над 5 кг и забрана за извеждане на агресивни кучета без намордник.

Не е ясно обаче кой ще определя кое куче е агресивно, изтъкват експерти. В действащия закон е записано, че агресивно куче е това, което „проявява спонтанна неадекватна реакция, насочена срещу хора или животни, която в зависимост от силата и нейното естество би могла да доведе до нараняване или причиняване на смърт“. Тази дефиниция обаче не е конкретна. А специалисти етолози, които да дадат експертна оценка за поведението на животното и неговата склонност към агресия липсват в общинските администрации, отбелязват организациите, изпратили официални становища за подготвяните промени. Сред тях са фондация „Четири лапи“, сдружение "На "ти" с природата" и общинското предприятие „Екоравновесие“.

„Нищо не пречи на общински служител без експертно познание да класифицира едно животно като агресивно и то да трябва да носи намордник“, коментира пред Свободна Европа д-р Мила Бобадова от ветерината клиника „Добро хрумване“.

„Кучетата се охлаждат чрез дишането. Те нямат друг начин да се охладят. Ефектът за хората би бил същия, ако са облечени в пластмасов саркофаг“

А това може да бъде опасно за домашните любимци, особено през лятото. „Кучетата се охлаждат чрез дишането, чрез изпаряване. Те нямат друг начин да се охладят. Ефектът за хората би бил същия, ако са облечени в пластмасов саркофаг, в който да прекарват деня си“, казва д-р Бобадова. „Има животни, които дишат по-трудно принципно заради физиологични причини, камо ли ако им се сложи намордник. Има животни със сърдечни или белодробни заболявания, за които рискът от задушаване или топлинен удар е много голям.“

„Правят се популистки стъпки, които няма да решат нищо, дори напротив, може допълнително да зъдълбочат проблемите“, обобщава специалистът по ветеринарна медицина.

Опасно ли е да се разхождат малки кучета без каишка?

Забрана за разхождане на агресивни кучета без намордник съществува и в действащия ЗВМД. Той предвижда и забрана за извеждането на кучета без повод. „Единствената промяна всъщност е, че освобождават стопаните на кучета с тегло под 5 кг от задължението да ги разхождат на повод“, обяснява д-р Бобадова. Разликата е в размера на глобите при нарушения – в момента тя е 100 лева, а промените предвиждат санкцията да достига 1000 лева.

"Важно е кучетата да се разхождат винаги с повод, дори тези с тегло под пет килограма, защото това дава контрол на собственика върху животното"

Експертите отбелязват, че освободжаването на собствениците на малки кучета от задължението да ги разхождат на каишка може да бъде също толкова опасно, колкото и при големите кучета. Малките кучета с тегло под 5 кг може да предизвикат инцидент при безконтролно разхождане – катастрофа, ухапване на малко дете, предизвикване на агресивна реакция от голямо разхождано на повод куче, отбелязват в становището си „Екоравновесие“.

„Поради подценяване на нуждата от тяхното възпитание и социализация, дребните кученца често са предпоставка за възникване на инциденти с други кучета, хора и дори ПТП“, смятат също от "На ти с природата".

Според д-р Мила Бобадова е важно кучетата да се разхождат винаги с повод, дори тези с тегло под пет килограма, защото това дава контрол на собственика върху животното.

Зоопсихолог: "Не е виновно кучето, а стопанинът му"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Къде всъщност е проблемът?

Проблемите, които водят до случаите на проява на агресия от кучета, всъщност са други, смятат специалистите. На първо място е липсата на контрол върху регистрациите на домашните кучета. По закон всеки стопанин е задължен да регистрира кучето си в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и в съответната община, да му сложи микрочип и ако не е кастрирано да плаща данък.

В момента в София има 8 000 регистрирани кучета. По неофициални данни обаче общия брой на кучетата е близо 250 000, отбелязва д-р Бобадова. На контрол подлежат единствено регистрираните животни, защото за останалите е трудно да се докаже кой е собственик и да му се състави акт.

В София има 8 000 регистрирани кучета. По неофициални данни те са близо 250 000

От „Екоравновесие“ отбелязват, че популацията на безстопанствените кучета се състои предимно от изоставени, изгубени, родени на улицата и домашни кучета, оставени на обществени места без надзор. „При извършване на нашата дейност по залавяне на кучета за кастрация, както и такива по сигнали на граждани, много често, почти всяка седмица залавяме и кучета от улицата, които впоследствие се оказват домашни“, отбелязва организацията в становището си.

Нападенията от домашни кучета често са свързани с липса на грижи и неглижиране на потребностите на животното, умишлено създаване на агресивно поведение от страна на собствениците и оставяне на животното без контрол, пишат от РПЦ "На ти с природата". А подобно поведение на някои стопани се дължи на липсата на контрол при развъждането и продаването на животните.

"Нападенията от домашни кучета често са свързани с липса на грижи, умишлено създаване на агресивно поведение от страна на собствениците и оставяне на животното без контрол"

Ключов проблем според фондация „Четири лапи“ е нерегламентираната развъдна дейност. Малки кученца се продават от развъдници и физически лица, които нямат задължителната регистрация. Те не предоставят документ за здравния статус на животните, а това води до голям брой болни кучета, включително такива с поведенчески нарушения, които пък причиняват прояви на агресия.

Експертите се обединяват около становището, че в момента съществуват разпоредби, които обаче не се спазват, а прилагането им не се следи от контролните органи. Като мерки за справяне с проблема те препоръчват засилен контрол върху регистрациите и чипирането на домашните любимци, задължителна кастрация на кучетата, които не са регистрирани като такива за разплод и въвеждане на възможност за конфискация на животни, които се отглеждат в среда на насилие или при възпитание в агресивно поведение.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG