Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да бъде джаз! Как Петър Димитров доведе музиката в парка


Петър Димитров, организатор на фестивала A to Jazz в София
Петър Димитров, организатор на фестивала A to Jazz в София

Той не се определя като музикант, нито като организатор. Неговата титла е неговото име – Петър Димитров. Той е човекът зад любимия на много столичани фестивал “A to JazZ”, който днес за девета поредна година се завръща в Южния парк. Музиката ще остане в парка до неделя.

Петър Димитров е роден в София на 9 Юли 1984 г. Живял е само в София, никога не е напускал страната за повече от месец и половина, и продължава да не иска да го прави. ​„Вярвам изключително много в България и в младите хора", казва той в телефонно интервю за Свободна Европа.

„A to JazZ” е проект, с който Петър иска да осъществи своята визия за това, какво преживяване е всъщност едно джаз изпълнение. Разнообразието от изпълнители и пъстротата на музиката трябва да достигне до възможно най-много хора, защото за него джазът е "музика на свободата, на полета, на импровизацията“.

Петър израства в семейство на музиканти и животът му от малък е свързан с музиката. Учи в музикалното училище. Работи в Националната телевизия и е продуцент и водещ на радио шоуто „Купон на Изток от Рая“ по „Дарик“ до 2010 г. Тогава завършва и факултета по журналистика и масови комуникации. От 8 години насам е и в екипа на фестивала MEDIAMIXX в Албена.

Някъде по пътя се ражда идеята за фестивала A to JazZ.

„Направихме първото издание в Докторската година, в центъра на София, защото това е едно от най-аристократичните, преливащи от история места в столицата, точно срещу музикалното училище, където поколения емблематични български музиканти са завършили. Градината, в която е била първата им целувка, първата им цигара, там където са бягали от час, където са свирили,“ разказва Петър. Сега фестивалът се провежда в Южен парк 2 - зад музея "Земята и хората" в София.

През годините фестивалът става сцена за запознанства между музиканти от различни държави, стилове и групи. В бекстейджа се сформират нови състави и се срещат изпълнители от нашия регион с музикални легенди с международна репутация. Социалният аспект на фестивала скоро се разширява с „A to JazZ Talks” в литературен клуб „Перото“ и „A to JazZ Kids”, който запознава децата с инструментите на изпълнителите на сцената.

„София като град с богата история имаше нужда от събитие с висока художествена стойност - некомерсиално изкуство, което първоначално не много хора познаваха, но 9 години по-късно страшно много хора заобичаха“, казва Петър.

XS
SM
MD
LG