Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия увери Западните Балкани, че ги подкрепя за ЕС


Полският президент Анджей Дуда (вляво), полският премиер Матеуш Моравиецки и германският канцлер Ангела Меркел на срещата в Познан на 5 юли 2019 г.
Полският президент Анджей Дуда (вляво), полският премиер Матеуш Моравиецки и германският канцлер Ангела Меркел на срещата в Познан на 5 юли 2019 г.

Германският канцлер Ангела Меркел продължава да подкрепя влизането на Западните Балкани в ЕС, съобщиха световните агенции. На среща на върха в полския град Познан, където участваха лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани, Меркел посочи, че процесът на сближаване трябва да бъде улеснен, тъй като това е от стратегическо значение за блока.

В отговор на въпрос на журналисти за позицията на френския президент Еманюел Макрон, който е против приемането в ЕС на нови членове, докато блокът не бъде реформиран, канцлерът посочи, че тези процеси може да се реализират паралелно.

"Споделям мнението на президента Макрон за това, че механизмите на работа на ЕС трябва да бъдат подобрени", каза Меркел, като подчерта, че това обаче не е повод за прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС на нови страни.

Преди месец външните министри на ЕС отложиха за октомври решението за това дали да започнат преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

Срещата в Полша е част от така наречения Берлински процес, в който държавите от Балканите, стремящи се към ЕС, търсят общи проекти за задълбочаване на сътрудничеството им. В петък премиерите на България и Северна Македония, Бойко Борисов и Зоран Заев, поеха следващото председателство на тези срещи, което ще продължи до 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG