Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП отнесе въпроса със субсидиите на международно ниво


Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова информира няколко международни институции и посланиците на страните от ЕС и САЩ за „радикална промяна във финансирането на политическите партии“ в България, съобщи пресцентърът на БСП.

В писмо, изпратено до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП и до Партията на европейските социалисти (ПЕС), Нинова изразява надежда, че тези институции ще формират позиция по повдигнатия от нея въпрос.

По-рано тази седмица парламентът прие промени в Закона за държавния бюджет, които намалиха размера на досегашното държавно субсидиране на партиите, но разрешиха неограниченото им финансиране от бизнеса.

Промените засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси, пише в писмото на Корнелия Нинова.

„Политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес. В крайна сметка политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори“, пише още лидерката на социалистите и призовава международните институции за „отговор и позиция по този въпрос“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG