Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Ти, Бойко, трябва да зачиташ ЕС“. Захариева извика сръбския посланик заради коментар за Борисов


Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

Посланикът на Република Сърбия в София е извикан на среща с външния министър Екатерина Захариева в понеделник, съобщи „Медиапул“. Повод за това е изказване на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич, което определя като „безобразие“ по-ранен коментар на Бойко Борисов за Косово.

На пресконференция в Познан в четвъртък премиерът Борисов беше помолен да коментира номинирането на испанеца Жозеп Борел за поста на „външен министър“ на ЕС, както и факта, че Испания не е признала независимостта на Косово. В отговора си Борисов посочи, че на толкова висок пост се отстоява не националният, а съюзният интерес. „Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово“, каза още Борисов.

Коментарът на Борисов срещна остра реакция на Ивица Дачич, според когото позицията на ЕС не е, че Косово е независимо.

„Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря, че само преди няколко месеца получи наш орден“, каза Дачич пред държавната сръбска телевизия РТС.

Пет от страните-членки на ЕС не признават Косово за независима държава. Това са Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия. Останалите 23 членки на ЕС, включително България, са признали косовската независимост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG