Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна иска да купи военно оборудване от САЩ


Украински войник с противотанкова ракетна система. Снимката е от репетиция на военен парад в Киев през август 2018 г. по случай Деня на независимостта.
Украински войник с противотанкова ракетна система. Снимката е от репетиция на военен парад в Киев през август 2018 г. по случай Деня на независимостта.

Украйна поиска да купи американско военно оборудване за пръв път от началото на конфликта в източната част от страната с подкрепяните от Русия сепаратисти. Това стана ясно от официално съобщение, публикувано от посолството на САЩ в Киев.

„Започва процесът по разглеждане на това искане. САЩ твърдо застават редом до Украйна в подкрепа на суверенитета ѝ, териториалната ѝ цялост и реформирането на отбранителний ѝ сектор“, се казва в документа, подписан от бившия посланик и настоящ временен пратеник на САЩ в Украйна Уилям Тейлър.

Вашингтон снабдява Украйна с военна техника от 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим. Киев е получил подкрепа на стойност около 1,5 млрд. долара, включително за антитанкови ракети.

Русия от своя страна снабдява сепаратистите в Източна Украйна с танкове и други бронирани машини. По информация на бившия американски посланик в Киев Джон Хербст, Москва е изпратила повече от 450 танка в Донецка и Луганска област. Пред Радио Свободна Европа Хербст заяви, че очаква Украйна да поиска да купи нови противотанкови ракети.

Съобщението за предстоящата покупка идва седмици преди новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски да направи първото си официално посещение в САЩ, при което се очаква той да се срещне с Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG