Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВнР: Изказванията на Ивица Дачич за Борисов са неприемливи и не трябва да се повтарят


Бойко Борисов и Ивица Дачич
Бойко Борисов и Ивица Дачич

Изказванията на външния министър на Сърбия Ивица Дачич по адрес на премиера на България Бойко Борисов са неприемливи и София очаква такива да не се повтарят в бъдеще. Това е българската позиция, изразена пред сръбския посланик Владимир Чургус, който беше привикан на среща в Министерството на външните работи в понеделник.

Дипломатическото напрежение между София и Белград беше предизвикано от коментар на Дачич по повод изказване на Борисов за ролята на испанеца Жозеп Борел, номиниран за поста на „външен министър“ на ЕС във връзка с факта, че Испания не е признала независимостта на Косово. Премиерът посочи, че на толкова висок пост се отстоява не националният, а съюзният интерес. „Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.“

Коментарът на Борисов срещна остра реакция на Ивица Дачич, според когото позицията на ЕС не е, че Косово е независимо. „Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря, че само преди няколко месеца получи наш орден“, каза Дачич.

На срещата с посланика на Сърбия е било подчертано, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен, съобщават от МВнР. Изтъкната е била и ролята на България за европейската интеграция на Западните Балкани и в частност на Република Сърбия, успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС, което успя да върне този ключов за региона въпрос в европейския дневен ред.
На срещата е бил повдигнат въпросът и за последвало изявление на сръбския външен министър Ивица Дачич за информационна агенция „Танюг“, което също се оценява като неприемливо от българската страна.

Пред медията Дачич изтъкна в неделя важността на въпроса за страната му и заяви, че очаква разбиране по косовския въпрос, защото изявлението на българския премиер „не се отнася за квотата за риболов или пък за качеството на сръбското сирене при преговорите с ЕС, а за териториалния интегритет на Сърбия.”

„Така както ние разбрахме проблема, свързан с българската национална идентичност, езика или за Гоце Делчев, така очакваме същото разбиране що се отнася до връзката между Косово и сръбския народ“, каза Дачич.

Посланика на Сърбия е „обърнал внимание на емоционалния характер на изявленията“, става ясно от съобщението на МВнР. Той е е благодарил за подкрепата, която България оказва за европейския път на Република Сърбия.

Управляващият дипломатическата мисия на България в Белград също е бил извикан на разговор в сръбското външно министерството заради задочния спор между Борисов и Дачич.

Пет от страните-членки на ЕС не признават Косово за независима държава. Това са Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия. Останалите 23 членки на ЕС, включително България, са признали косовската независимост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG