Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат отмяна на машинното гласуване


В 3000 секции можеше да се гласува с машини на европейските избори през май
В 3000 секции можеше да се гласува с машини на европейските избори през май

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ искат да отменят машинното гласуване на парламентарни и местни избори. Законопроектът за изменение на Изборния кодекс е внесен от депутати от управляващата коалиция начело с председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Внесените промени предвиждат машинното гласуване да отпадне за местните избори през есента и занапред да се провежда само на избори за президент и вицепрезидент и на европейски избори.

Законопроектът е внесен половин година след като бяха приети изменения в Изборния кодекс, според които на европейските избори в 3000 секции имаше възможност да се гласува машинно. За местните избори през есента беше предвидено това да става в 6000 секции, а след това машините изцяло да заменят хартиените бюлетини. Предложението беше на ДПС и беше прието с гласовете на ГЕРБ. Президентът Румен Радев наложи вето на тези текстове в променения Изборен кодекс, но то беше преодоляно в пленарна зала.

Машинното гласуване обаче предизвика редица проблеми на европейските избори през май. След вота стана ясно, че не всички преференции подадени от машини са отчетени.

„Ако на местните избори останат сега заложените в законодателството машини, рискуваме да провалим местните избори, защото сигурността на вота е изключително застрашена, по отношение на сертифицирането, придвижването, зареждането на софтуера отново за втори тур“, каза председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова, цитирана от БТА.

Тя мотивира поправките с анализа на ЦИК, който беше особено критичен към машинното гласуване на отминалия евровот. По думите на Александрова местните и парламентарните избори са по-сложни от отминалите евровота. На места ще има 4-5 вида вот и много кандидати, за които може да се гласува преференциално. Очакването на ЦИК е, че това може да забави и затрудни отчитането на машинния вот, каза тя.

Според Александрова устройствата излизат и по-скъпо, а не са особено предпочитани от избирателите. Тя посочи, че според анализа на ЦИК този вот е изключително скъп - 60 лв. за машинно гласуване от един избирател срещу 0,77 лв. - с хартия. Освен това според анализа, цитиран от Александрова, едва 27 на сто от всички имащи право на глас са гласували машинно.

„Местните избори са едни от най-тежките и сложни избори“, коментира Александрова. Според прогнозата в доклада на ЦИК, с която се съобразяват и народните представители, ако останат шест хиляди машини за предстоящия вот наесен, има риск местните избори да бъдат провалени, заключи Александрова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG