Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма кой да ги накаже". Защо няма глоби за каране на джип по плажа


Джипът на плаж "Перла" беше издърпан от водата с багер
Джипът на плаж "Перла" беше издърпан от водата с багер

25-годишният Никола Недевски е от Бургас, но никога не е ходил до един от най-популярните плажове в района – „Перла“. До миналия уикенд, когато не просто стигнал до мястото, но и станал свидетел на скандалната сцена с джипа, затънал в морето.

Нали помните – собственик на джет искал да пусне машината във водата по най-лесния начин и вместо да влачи джета с колесар до морето, направо решил да подкара колата през плажа.

Това не е единичен случай

Недевски е автор на единственото видео от мястото на събитието, което обикаля социалните мрежи. На него се вижда как багер издърпва колата от морските вълни, а хората на плажа по нищо не издават, че са учудени от това, което виждат. Ето защо: това просто е практика.

На много плажове в България инструкторите по каране на джет съветват учениците си да постъпват точно по този забранен в чужбина начин, каза пред Свободна Европа участник в такова училище, пожелал анонимност.

След джипа, затънал в морето, по стъпките му тръгна и един пикап. Просто той не затъна

Неделковски пък твърди, че час-два след случая, заснет от него на видео, на същия плаж се появил и един пикап, извършващ същата маневра. Просто му се разминало и не затънал. „А във водата имаше още 3-4 джета. Предполагам, че са стигнали дотам по същия начин“, казва още Недевски.

Историята е вече разказана, подробностите – разнищени. Само на един въпрос няма отговор: кой може да накаже шофьора на джипа? Отговорът е дълъг, но кратката версия е тази: никой.

Министерството на туризма, например, има право да наложи глоби само на концесионера. МВР пък не може да регулира въпроси, свързани с нарушения извън пътното платно. А плажът определено не е такова място. Наредбата за обществения ред на община Приморско не забранява да се навлиза в плажа с автомобили.

Да си спомним за палатките на плажа

Случаят със затъналия в пясъка на плаж Перла джип всъщност е нагледен пример за приоритетите на държавата, когато става въпрос за опазване на черноморското ни крайбрежие и конкретно – за плажната ивица. Преследват се сурово къмпингуващите, но не и туристите, навлизащи в плажовете с джипове, АТВ-та, мотори, дори и с по-тежка техника.

С джипове и АТВ-та може, но с каравани и палатки - не

Видно от Наредбата за обществения ред на община Приморско, влизането с моторни превозни средства на пясъка не е забранено. Не така стои обаче въпросът с разполагането на палатки и каравани, за което е предвидена глоба от 500 до 5000 лева.

В случая с джипа на Христо Щърбанов, санкция понесе само концесионерът на плаж "Перла", тъй като не е спазил договора си с туристическото министерство да не допуска коли на пясъка. Въпреки че концесионерът Лъчезар Захариев твърди, че е имало поставени табели.

„Ако бъдат установени и други нарушения освен глоба, Министерството на туризма ще прекрати и договора на концесионера. Задължение на министерството е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. При установяване на нарушения и неспазване на законодателството се налагат безкомпромисни наказания“, съобщиха от ведомството още през уикенда.

Свободна Европа потърси информация и от Областната дирекция на МВР в Бургас, но оттам заявиха, че не могат да отговорят дали изпратените на плаж "Перла" полицаи от Приморско са констатирали някакви нарушения на обществения ред.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG