Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд забрани на Доналд Тръмп да блокира критици в туитър


Страницата в туитър на президента на САЩ Доналд Тръмп
Страницата в туитър на президента на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма право да спира достъпа на критици до акаунта си в туитър, постанови федерален апелативен съд в Ню Йорк. Тричленен съдебен състав единодушно реши, че Първата поправка в Конституцията на САЩ забранява на Тръмп да използва блокиращата функция в туитър, за да ограничава достъпа до своя иначе публичен акаунт.

„Президентът Доналд Тръмп е провеждал противоречаща на Конституцията дискриминация на базата на гледни точки, като е използвал блокиращата функция на туитър, за да ограничи достъпа на определени потребители до акаунта си.“

В мотивите за решението съдия Барингтън Паркър пише, че „Първата поправка не позволява на публично длъжностно лице, която използва акаунт в социална медия за всякакви официални цели, да изключва от онлайн диалог лица с различно мнение, защото те изразяват възгледи, с които длъжностното лице не е съгласно“.

Все още няма коментар на Белия дом и министерството на правосъдието на САЩ по темата.

Доналд Тръмп използва своя акаунт @RealDonaldTrump активно в ролята си на държавен глава. Той има 61,8 милиона последователи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG