Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВМРО и НФСБ отстраниха Волен Сидеров от поста шеф на парламентарната група на „Обединени патриоти“


Лидерите на трите партии от "Обединени патриоти" Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов
Лидерите на трите партии от "Обединени патриоти" Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров вече не е председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“. Това стана ясно от съобщение до председателя на парламента Цвета Караянчева от депутати от групата, с което я информират за промените в ръководството.

Решението е взето във вторник на заседание на парламентарната група на „Обединени патриоти“, на което са присъствали представители от другите две партии в малката коалиция ВМРО и НФСБ.

Групата на малкия партньор в управляващата коалиция ще се управлява от съпредседатели - Валентин Касабов (НФСБ) и Искрен Веселинов (ВМРО). Заместник-председатели вече са Милен Михов (ВМРО) и Борис Ячев (НФСБ). Юлиан Ангелов (ВМРО) и Христиан Митев (НФСБ) ще са секретари.

Изолирането на партията на Сидеров се очакваше още от европейските избори през май. Решението на трите партии да се явят поотделно на вота беше взето след като НФСБ категорично отказа да участва във вота в коалиция с „Атака“. Тогава от ВМРО не пожелаха да оттеглят доверието си от партньора си. По време на предизборната кампания обаче Сидеров неведнъж нападна коалиционните си партньори от ВМРО, а след вота ги обвини и в изборни измами. Това предизвика конфликт в малката коалиция.

На евроизборите ВМРО спечели 7,36% от гласовете на избирателите и ще има двама депутати в Европейския парламент (ЕП) Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. „Атака” събра едва 1.07% от гласовете.

Самият Волен Сидеров преди месец заяви, че очаква коалиционните му партньори да го отстранят от поста председател на партламентарната група на „Обединени патриоти“. „Атака“ има само 7 депутати от общо 27 в групата, а решенията се взимат с мнозинство от две трети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG