Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как ВМРО и НФСБ ще потърсят нов партньор. И евентуално отстраняване на Сидеров


Волен Сидеров избра агресивна предизборна кампания срещу коалиционните си партньори от ВМРО, което задълбочи конфликта между тях
Волен Сидеров избра агресивна предизборна кампания срещу коалиционните си партньори от ВМРО, което задълбочи конфликта между тях

След драстичната разлика в подкрепата, която получиха трите т.нар. патриотични партии, които са част от обща коалиция и са в упрaвлението на национално ниво, в националистическия сектор предстоят рокади. Това показва проверка на Свободна Европа сред формациите.

За разместване на пластовете се заговори още в изборната нощ, когато лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов изрази почудата си пред журналисти как председателя на „Атака“ Волен Сидеров ще го погледне в очите след агресивната предизборна кампания, която водеше срещу своите партньори. С оформянето на горе-долу окончателен резултат в брой гласове събралата над 130 000 души подкрепа ВМРО със сигурност ще се опита да ръководи процесите в Обединените патриоти.

НФСБ, за която гласуваха малко над 20 000 души, по-скоро ще стои плътно до ВМРО, показват предварителните сондажи в коалицията. Единомислието между хората на Каракачанов и Валери Симеонов пък ще бъде ясно показано най-вероятно с гласуване на оставката на Сидеров като председател на парламентарната група на Обединените патриоти.

След последните ходове на Сидеров, ние ще подкрепим оттеглянето му

Искането той да напусне поста бе внасяно два пъти досега от депутата Валентин Касабов (НФСБ) при различни свади, избухвали между партньорите. ВМРО обаче до последно отказваше да подкрепи отстраняването на Сидеров с аргумента, че подобни действия могат да доведат до разпадане на парламентарната група. „След последните ходове на Сидеров, ние ще подкрепим оттеглянето му“, казаха депутати от партията пред Свободна Европа.

Патриотичната парламентарна група се състои от 27 народни представители, 11 от тях са на ВМРО, а 8 на НФСБ. Останалите са квота на „Атака“. „Дори обаче да напуснат групата, когато свалим Сидеров, ние ще имаме 19 човека общо и парламентарна група ще си съществува“, твърдят от формацията.

Хората на Каракачанов и Симеонов не могат да предвидят със сигурност дали „Атака“ ще продължи да подкрепя управлението. Според тях обаче това е твърде вероятно. Т.е. програмата максимум, която те предвиждат е Сидеров и неговите депутати да са „независими“, напуснали парламентарната група, но да подкрепят управлението.

В коалицията не са обезпокоени за „стабилността“, защото винаги може да се разчита на „Воля“ на Веселин Марешки, който макар и в конфликт с ВМРО, почти винаги подкрепя управлението.

По-скоро прозападно ориентирана консервативна формация

Сред патриотичните сили се предвижда обаче и нов играч – появилата се непосредтсвено преди евровота формация КОД на бившия здравен министър Петър Москов. Той не участва в изборите, а от ВМРО и НФСБ твърдят, че „коалицията с него би била удачна“.

И ВМРО, и НФСБ отчитат, че на евровота „проруските“ националисти са претърпели крах. Ето защо концепцията им оттук нататук е почти ясна: „по-скоро прозападно ориентирана консервативна формация“. Според тях подобна стратегия би ги направила и основен партньор на ГЕРБ на националнo ниво, както на местен, така и на парламентарен вот.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG